De ene keer quasi spontaan, de andere keer statig geposeerd, maar altijd met glunderende royals. De '3 generaties-foto' is populair bij álle koningshuizen
Niets dat zo 'continuïteit' uitstraalt als een foto die duidelijk maakt dat de troonopvolging geregeld is. Het drukt onrust de kop in en het maakt duidelijk dat Republikeinen zich niets in hun hoofd moeten halen. En het versterkt het beeld dat het familiebedrijf behouden én doorgeven core business is voor alle zichzelf respecterende royals. Vandaar dat koning Willem-Alexander en zijn moeder prinses Beatrix nooit problemen hebben met even een fotomomentje met kroonprinses Amalia, die zo rond 2050 aan de beurt zal zijn.
Staatsieportret
De Oranjes zijn niet de enigen die dol zijn op het 3 generaties portret, ook Zweden pakt er graag mee uit. Soms casual met een geitje, zoals toen prinses Estelle nog klein was ↑ maar tegenwoordig ook in alle koninklijke glorie ↓ om duidelijk te maken dat het de Bernadottes menens is met de monarchie. Van links naar rechts koning Carl Gustaf, prinses Estelle en kroonprinses Victoria.
Kroonjuwelen
Ook de Noorse Royals poseren steeds serieuzer naarmate de beoogd troonopvolger ouder wordt. In 2012 ↑ wandelde koning Harald (rechts) nog met zijn zoon kroonprins Haakon door de tuin, terwijl prinses Ingrid Alexandra tussen hen in huppelde. Vorig jaar was het één en al trotse ernst (maar nog wel witte sokjes) naast de ↓ kroonjuwelen.
Familiekiekjes
Koningin Margrethe van Denemarken doet ook mee aan de trend. Maar is ijdel genoeg om niet teveel nadruk op haar opvolgers te willen leggen, omdat ze van plan is nog járen te regeren. Er is niet eens een officieel portret van haar met kroonprins Frederik, laat staan dat Frederiks zoon Christian erbij wordt betrokken, er zijn louter familiekiekjes van de Deense Royals. Toch is ze blij dat het koningschap kan worden doorgegeven, ze toont het alleen liever quasi nonchalant, zoals in 2006 toen Christian nog een baby was en letterlijk even werd ↑ doorgegeven. Officiëler dan een warrig bordesmomentje is het tien jaar later nog steeds niet. Hare Majesteit (in het roze) staat ver van kroonprins Frederik (links). En prins Christian staat nota bene achter zijn zus, eerste reserve Isabella. In Kopenhagen speelt de hiërarchie duidelijk minder.
Nieuwe generatie
In Spanje maakte koning Juan Carlos in 2012 nog gretig gebruik van zijn keurige zoon Felipe en leuke kleindochter Leonor om zijn eigen besmeurde imago ↑ een beetje wit te wassen. Twee jaar later trad hij af, werd Felipe de nieuwe koning van Spanje en promoveerde Leonor tot kroonprinses, die onmiddellijk professioneel in wuiftraining ging.
Windsors: ruime dekking
En omdat de Queen nu eenmaal de absolute eindbaas in royaltyland is, kan die inmiddels prat gaan op ook al een vierde generatie. Van links naar rechts: kroonprins Charles, Hare Majesteit, prins George en prins William. Het koningschap is daarmee, als alles naar wens gaat, voor zeker 100 jaar gedekt. Een monarch kan zich niet meer wensen.
Lees ook:
- Royal eerste reserves: wel de lusten, niet de lasten
- Maak kennis met kroonprinses Elisabeth van België
- Code Rood in Luxemburg