Normaal gesproken wagen royals zich niet aan politieke uitspraken, maar de eerste presidentiële dagen van de Amerikaanse Mango-In-Chief lokken zelfs bij hen de nodige reacties uit.
Prins Constantijn mengde zich via Twitter in het debat over het besluit van de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump om inwoners van zeven moslimlanden voorlopig de toegang tot de VS te weigeren. Ook vluchtelingen zijn niet welkom. 'Is dit de toekomst?' vroeg Constantijn zich af, terwijl hij verwees naar een schrijnend verslag in The New York Times over de directe gevolgen van de maatregel van de president.
Prins Constantijn, die voorzitter was van de stichting The Hague Process on Refugees and Migration, vroeg in meerdere tweets aandacht voor de gevolgen van het presidentieel decreet. 'Veel van de mensen die negatief beïnvloed worden door dit beleid zijn grote voorstanders van de Verenigde Staten. Ze hebben goed gedaan, niet verkeerd, verdienen niet te worden afgewezen', retweette de prins een boodschap van entrepeneur en zakenman Elon Musk.
België is bezorgd
Koning Filip van België drukte zich omzichtig uit: "Het jaar 2016 zullen we ons voor altijd herinneren als het jaar waarin twee grote bevriende landen beslisten om hun beleid voortaan voornamelijk op zichzelf te richten", zei de vorst, zonder Engeland (Brexit) en de Verenigde Staten (Trump) met name te noemen. Volgens de koning blijkt uit de keuze van de Britten om de Europese Unie te verlaten en de verkiezing van Donald Trump 'de algemeen heersende vertrouwenscrisis in de westerse wereld'. "We zullen er niet in slagen het vertrouwen te herstellen door de klok terug te draaien, vanuit een soort van utopische, nostalgische gedachte. En ook niet door het optrekken van muren", zei hij in zijn jaarlijkse toespraak voor de Belgische overheden.
Chris is boos
Ook Chris O'Neill, de Amerikaans-Britse echtgenoot van prinses Madeleine van Zweden is geen fan van de Amerikaanse president. Op Instagram bood hij in het algemeen zijn excuses aan ‘namens alle verstandige Amerikanen’. Chris noemt Trump ‘een beschamende president’. “Het is een trieste dag om een Amerikaanse burger te zijn”, schreef hij zondag bij een afbeelding van een huilend Vrijheidsbeeld. Volgens O'Neill is Trump ‘pijnlijk onwetend’ en heeft hij ‘verstand noch gevoel’: “Je zult de enige oorzaak zijn van het geweld en de haat waarvan je ons denkt te beschermen.” Chris deed zijn uitlatingen op zijn privéaccount, een bevriende modeontwerper plaatste het bericht op een openbaar profiel.
Queen heeft een probleem
Engeland heeft helemaal een probleem: in verband met de 'speciale relatie' tussen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk is Donald Trump is door premier Theresa May uitgenodigd voor een staatsbezoek. Daarbij hoort de nodige koninklijke pracht en praal, en de Queen heeft hier eigenlijk niets over te zeggen. Maar de Windsors hebben alle reden om niet wildenthousiast te zijn over een etentje met The Donald. Trump tweette weinig elegant commentaar over de blootfoto's die ooit stiekem van hertogin Kate zijn gemaakt en beweerde ooit dat hij 'dolgraag prinses Diana had gepakt'. Charles lust hij al helemaal niet: nu is al uitgelekt dat hij de prins van Wales niet persoonlijk wil ontmoeten, omdat hij geen preek wil van milieuridder Charles. Een datum voor het staatsbezoek is nog niet gepland, maar het is nú al ongemakkelijk.
Lees ook:
- Zat dit in het cadeau van Melania Trump aan Michelle Obama?
- Binnenkijken in de luxe privéclub van Donald Trump
- Deze ontwerpers willen Melania Trump niet kleden...