Morgen barst in Monaco Le Festival International du Cirque de Monte-Carlo weer los. Een typisch Grimaldi dingetje, maar waar komt toch die liefde voor het circus vandaan?
Prinses Stéphanie heeft het er maar druk mee: olifanten begroeten, luidruchtige sjaals dragen, uitkijken dat ze niet weer met een dompteur meegaat of per ongeluk trouwt met een trapezeartiest. Ze is de (jury)voorzitter van het festival – het grootste ter wereld – en ziet als zodanig meer dan 120 artiesten uit 16 landen. Die treden allemaal op in de Chapiteau Fontvieille (grote tent), waar wordt gestreden om de bronzen, zilveren en gouden clown, ook bekend als de Oscars van de circuswereld.
Joseph Grimaldi
De liefde voor het circus gaat terug tot 1805 toen ver familielid Joseph Grimaldi zich ontpopte tot een zeer bekend pantomimespeler. Shocking in adellijke kringen, maar de flamboyante Grimaldi's vonden het ook wel weer opwindend en de fascinatie is altijd blijven bestaan. Vrijwel alle Grimaldi's (afgezien van prinses Charlene) zijn bij de grote opening aanwezig om Stéphanie te steunen. En de prinses is weer van de partij bij de traditionele voetbalwedstrijd tussen de teams van prins Albert en het circus – zie haar hier eens smakelijk haar broer uitlachen.
Rainiers festival
Het festival werd in 1974 opgericht door prins Rainier, de vader van huidige vorst Albert II, als publiekstrekker. Rainier was als kind al gefascineerd door de circuswereld en zag het festival als bekroning van zijn liefde voor deze vorm van entertainment. Hier zie je hem in 1975 rondslepen met zijn eigen leeuwenwelpje Bamboula. Die hier zoet in de kattenbak zit, #zoununietmeerkunnen.
Stephs moment
Sinds zijn dood doen prins Albert en prinses Stéphanie het officieel samen, maar officieus is het haar feestje, zoals het Rozenbal het grote mediamoment voor haar oudere zus prinses Caroline is. Zo heeft Albert het mooi verdeeld over zijn familieleden en komt iedereen een keertje in beeld.
Dierenacts
Wie in de prijzen valt in Monaco is zo'n beetje verzekerd van werk: Stéphanie selecteert streng en alleen de beste en meest innoverende acts zijn er te zien. Helemaal onomstreden is het festival niet. Waar de rest van Europa in rap tempo dierenacts in de ban doet, treden in Monaco nog een gemengde leeuw-en-tijger-act (The Zapashny Brothers) op en laat Erwin Frankello kunstjes met olifanten en zeeleeuwen zien. De prinses heeft weet nog niet of dit in de toekomst anders wordt, 'maar sluit niets uit'. De vraag is inderdaad of je dit soort plaatjes nog moet willen, #armeolifant. Het festival duurt tot en met 29 januari.