De Oranjes betalen belasting over hun privévermogen, maar krijgen via een omweg een deel weer terug, zo ontdekte Roel Geeraerdts van RTL Nieuws.
Heel goed is het niet voor het royal imago, om als schathemelrijke familie altijd het onderste uit de kan te willen. En dat gebeurt ook nu weer. Kort samengevat krijgen leden van het Koninklijk Huis op dit moment een belastingvrije uitkering (salaris) die wordt gefinancierd door de belastingbetaler. Verder betaalt de Nederlandse staat alle kosten die samenhangen met de koninklijke functie. Het staatshoofd hoeft bovendien geen schenk- of erfbelasting af te dragen. In ruil moeten ze wel, zoals elke Nederlander, belasting betalen over hun privébezit. Maar daarvoor worden ze dus voor een deel gecompenseerd door de Staat (lees: jij en ik) en dát geldt weer niet voor elke Nederlander.
Cashen op het volk
De deal stamt uit de jaren zeventig en levert dus al zeker 40 jaar enorme voordelen op terwijl de Oranjes bepaald niet op zwart zaad zitten. Een en ander kwam tot stand onder grote druk van prins Bernhard. De deal bleef in stand omdat kabinetten blijkbaar grote moeite hebben om eens 'nee' te zeggen tegen de Oranjes en de begrotingen van het Koninklijk Huis uitblinken in schimmigheid. Hierdoor kan de Tweede Kamer, in dit geval een controlerend orgaan, ook niet goed tegengas geven.
Rare deal
Om hoeveel geld het gaat is niet duidelijk. De compensatie voor belastingafdrachten is verweven met de uitkering die de toenmalige koningin en ook de huidige koning jaarlijks ontvangen. Uit de documenten valt op te maken dat het in de jaren 70 ging om minstens 150.000 gulden compensatie per jaar. Koning Willem-Alexander ontvangt vanaf volgend jaar 5,5 miljoen euro. De berekening van de vergoeding aan de koning vloeit rechtstreeks voort uit de afspraken uit 1973. En destijds werd dus geregeld dat in die vergoeding aan het staatshoofd ook een bedrag ter compensatie voor belastingafdrachten werd verwerkt. Willem-Alexander profiteert daar nu nog steeds van. Zoals de familie ook tuk is op andere voordeeltjes, zoals het onderhoud van de Groene Draeck op kosten van de belastingbetaler. Het hele verhaal lees je hier.
Verder lezen:
- Cashten de Oranjes nationaal erfgoed?
- Kassa voor prinses Amalia
- Gedoe om de Groene Draeck
- De dure smaak van de Oranjes