Royals reageren geschokt op aanslagen Brussel

Wat een dag. Onze gedachten gaan uit naar iedereen in Brussel en omgeving. Een beknopte samenvatting van vandaag en de r...

Lees ook

Wat een dag. Onze gedachten gaan uit naar iedereen in Brussel en omgeving. Een beknopte samenvatting van vandaag en de reacties van de royals.

Hoogste dreigingsniveau

Een korte samenvatting: sinds vannacht is in Brussel het hoogste dreigingsniveau van kracht. Deze verhoogde dreiging geldt alleen voor het gewest Brussel. Dit vanwege de aanslagen op vliegveld Zaventem en het metrostation. Dit houdt in dat winkels, musea en openbare gebouwen gesloten zijn. En concerten en voetbalwedstrijden afgelast. Voor Nederlanders in Brussel geeft het ministerie van Buitenlandse Zaken het volgende advies af: mijdt mensenmassa’s en houdt berichten van lokale autoriteiten in de gaten.

Koning Filip en Mathilde geschokt door aanslagen

Raad van Europa - Straatsburg 2015.04.21 Royals reageren geschokt op aanslagen Brussel - Koning Filip © monarchie.be

De Belgische koning Filip en zijn vrouw Mathilde hebben hun agenda voor de komende dagen leeggemaakt. Vanavond zouden zij naar de Mattheüs Passion in Antwerpen gaan en morgen stond een bezoek aan een tentoonstelling over koning Albert I op het programma. Gezien omstandigheden zijn deze gecanceld, net als de inhuldiging van de nieuwe tunnel Josaphat-Schuman. Koning Filip en Mathilde zijn geschokt door “deze laffe en gruwelijke daden”.

Uit voorzorg zijn, aldus royaltyjournalist Marc van der Linden, de kinderen van de Belgische koning opgehaald van school en terug naar het paleis gebracht.

Spaanse koningshuis verbijsterd

Ook koning Felipe en Letizia zijn aangedaan. Via Twitter liet het Spaanse Koningshuis weten ‘Verbijsterd te zijn door de aanslagen in de hoofdstad van Europa. Onze solidariteit en steun gaan uit naar België, haar overheidsstellingen en het Belgische volk.’

Koning Willem-Alexander deelt medeleven

Royals reageren geschokt op aanslagen Brussel - koning Willem-Alexander © Koninklijk Huis

Koning Willem-Alexander meldt het volgende op de website van het koninklijk huis: “Vanmorgen is ons buurland België getroffen door gewelddadige aanslagen waarbij onschuldige mensen zijn omgekomen. Ik heb Koning Filip mijn medeleven overgebracht. Nederland leeft intens mee met de mensen die zijn getroffen en met de inwoners van Brussel die nu in onzekerheid en angst leven. Europa wordt opnieuw zwaar op de proef gesteld. Wat nu nodig is, is dat wij onze gezamenlijke kracht tonen en de waarden van vrijheid en solidariteit hoog houden.”

Koning Harald van Noorwegen

Royals reageren geschokt op aanslagen Brussel - koning Harald van noorwegen © Cathrine Wessel / Kongehuset.no

“Uwe Majesteit, Ik heb met grote droefheid het nieuws ontvangen van de gruwelijke aanslagen vandaag in Brussel, waarbij vele doden en gewonden zijn gevallen. Deze tragedie in het hart van Europa herinnert ons eens te meer aan het belang van de bescherming van de kern van onze democratische waarden. Namens mijzelf en het Noorse volk, stuur ik Uwe Majesteit mijn medeleven en vraag ik u mijn condoleances en diepste medeleven met de nabestaanden en het Belgische volk over te brengen. Harald R”

Prins Albert van Monaco betuigt medeleven

“Verschrikkelijk zijn de aanslagen die op de luchthaven en in de Brusselse metro hebben plaatsgevonden. Met mijn familie en de mensen van het Prinsdom, betuig ik mijn medeleven aan de slachtoffers van deze gruwelijke daden van terrorisme en deel ik in het verdriet van hun familie. Onze gedachten gaan ook uit naar de gewonden en allen die door deze tragedie, in welke hoedanigheid dan ook, getroffen zijn.”

Koning Carl Gustaf van Zweden

“Het is met ontzetting dat ik en mijn familie kennis hebben genomen van deze verschrikkelijke gebeurtenissen in Brussel. We moeten gezamenlijk onze kracht tonen tegen deze genadeloze daden van terrorisme. Onze gedachten gaan uit naar de getroffenen en hun families.”

 

 

Laatste nieuws

Zie ook