Mascara is het meest gebruikte beautyproduct. Dat is niet gek: het is in vergelijking met andere make-up best subtiel, terwijl het toch een behoorlijk verschil kan maken. Lees hieronder alles over mascara.
De eerste échte mascara zag het levenslicht in 1917 en werd uitgebracht door Maybelline. Soortgelijke substanties bestaan echter al veel langer en zouden zelfs al meer dan 3000 jaar voor de jaartelling dateren. Dit prehistorisch goedje bestond onder andere uit galena, honing en zelfs krokodillenpoep. Het uitvinden van vaseline droeg flink bij aan de ontwikkeling van mascara. Dit vormde namelijk de basis voor de eerste mascara. In de vorige eeuw hebben voornamelijk de verpakkingen en de borstel metamorfoses gekregen.
Soorten mascara
Er zijn verschillende soorten mascara’s. Wie op zoek gaat een nieuwe, moet een aantal keuzes maken:
- Wat voor mascaraborsteltje wil je? Elk type geeft weer een ander effect. Zo geven dikke borstels extra volume, creëren rubberen varianten met korte stekeltjes meer lengte en zorgen gebogen exemplaren voor een krul.
- Wil je wel of geen waterproof? Zeker als je op zonvakantie gaat (en dus gaat zwemmen), is het handig als je mascara tegen water kan. Houd er wel rekening mee dat waterproof redelijk lastig te verwijderen is en niet zoveel volume geeft. De oplossing hiervoor is om eerst een laagje ‘normale’ mascara aan te brengen en daarna een laagje waterproof. Je mascara zal dan niet snel uitlopen, maar je kunt het er toch makkelijker afhalen aan het einde van de dag.
- Welke kleur wil je? Hoewel zwart veruit het meest populair is, zijn er ook vele andere kleuren. Van bruin tot blauw tot fellere kleuren als paars. Bruine mascara leent zich goed voor lichte wimpers, zwart kan dan namelijk iets te ‘hard’ zijn. Ook bepaalt je oogkleur voor een deel hoe goed een kleur staat. Zo zou blauwe mascara goed staan bij bruine ogen en goud, bruin of oranj bij blauwe ogen.
- Tot slot is er ook nog transparante mascara voor een heel natuurlijk effect.
Hoe breng je mascara aan?
- Maak je wimpers goed schoon voordat je begint, anders zal je mascara minder goed blijven zitten.
- Als je oogschaduw of eyeliner op wilt doen, doe dit dan vooraf en niet nadat je de mascara hebt aangebracht. Anders kan dit namelijk je mascara verpesten.
- Voor het mooiste effect, krul je je wimpers voordat je mascara aanbrengt met een wimpelkruller. Krul je wimpers niet langer dan twee à drie seconden, want anders kunnen ze beschadigen.
- Een primer is zeker geen overbodige luxe. Het maakt je wimpers sterker en zorgt ervoor dat je mascara langer blijft zitten.
- Breng vervolgens de eerste laag mascara aan met een zigzaggende beweging. Het zigzaggen geeft een vol effect. Gebruik niet te veel mascara, dat is over het algemeen niet mooi. Pomp ook niet te veel in de tube, hierdoor droogt je mascara uit.
- Is deze laag opgedroogd, dan kun je een tweede en derde laag aanbrengen
- Voorzie je onderste wimpers van één laag.
- Is je mascara gaan klonteren? Gebruik dan een borsteltje of wimperkam om je wimperhaartjes uit te kammen. Hier kun je eventueel ook een lege mascara (die je hebt schoongemaakt) voor gebruiken.
Houdbaarheidsdatum van mascara
Veel mensen vergeten dat make-up een houdbaarheidsdatum heeft. Zeker bij mascara is het heel belangrijk dat je deze om de (uiterlijk) vijf maanden na opening vervangt. Er komen namelijk elke keer dat je de tube opent bacteriën bij en dit kan voor de nodige irritaties zorgen.
Overige tips
- Is je mascara droog geworden? Voeg dan wat oogdruppels toe aan je mascara. Doe dit echter alleen als je mascara niet ouder is dan vijf maanden, anders kun je hem echt beter weggooien.
- Leen je mascara nooit uit aan iemand anders. Een infectie ligt dan wel heel snel op de loer. Gebruik ook nooit de tester van een mascara in een winkel, dit is mogelijk zelfs door meerdere mensen gebruikt.
- Haal je mascara er altijd af als je gaat slapen. Je wimpers worden er niet blij van je als je het erop laat zitten.
- Wil je de wimperkruller nog beter laten werken? Verwarm hem dan eerst even met je föhn. Doe het niet te lang, dat kan gevaarlijk zijn.
- iStock