Journaliste en society-watcher Ella Vermeulen becommentarieert de wereld van Hollywood en omstreken.
Stel je voor: Amalia die bij de stallen vertelt over haar liefde voor paarden, gefilmd met de smartphone. Als de sprookjesmomenten van staatsbezoeken en de frequentie van werkbezoeken noodgedwongen afneemt door, pakweg, een pandemie, is het zaak om op andere manieren in beeld te blijven. Zoals koningin Elizabeth het ooit samenvatte: ‘I have to be seen to be believed.’ Want als 2020 iets heeft aangetoond, is het wel de wispelturige relevantie van een monarchie in moderne tijden.
Hoe snel ‘Uit het oog, uit het hart’ kan gaan, merkten de Oranjes door hun omstreden Griekse avontuur waar een koninklijke knieval op volgde. De ophef daarover explodeerde niet alleen, omdat de rest van het land nog niet eens naar het Griekse restaurant op de hoek kon, maar ook omdat koning Willem-Alexander en koningin Máxima nog niet echt hebben doorgeschakeld naar de nieuwe realiteit.
Huggen, selfies, handen geven – dat zit er niet meer in en dat is logisch. Net als het feit dat schaarse werkbezoeken anders worden ingericht, daar kunnen de Oranjes niets aan doen. Maar ze verdwijnen allengs toch uit zicht, daar achter dat hoge hek van Paleis Huis ten Bosch. Hoe waardevol zoomen met zorgverleners en anderen ook is, het grote publiek krijgt er weinig van mee. En als je niet met mensen kunt meeleven, waarom zou je ze dan nog goodwill (en een riante toelage) gunnen? Er zijn koninklijke families die het wegvallen van veel live-momenten handiger compenseren dan de Oranjes. De humor en de liefde waarmee de Cambridge’jes praten over hun gezinsleven (“Louis en Charlotte zijn gek op sloopmachines’) maakt hen herkenbaar en likeable, dwars door het scherm heen. Of neem de Noren en Zweden die regelmatig trakteren op privéfoto’s. We zagen kroonprins Haakon al in de keuken van Skaugum, waar prins Sverre chili had gekookt voor het hele gezin. En van prinses Estelles avonturen in huis en tuin zijn in de acht jaar dat ze er rondstruint, al meer foto’s vrijgegeven dan van Willem-Alexander in al zijn 53 jaar.
Zijne Majesteits argwaan / weerzin jegens de pers is in dit geval een obstakel waar hij hopelijk zijn oudste dochter niet mee besmet. Vooropgesteld: ook de Oranjes hebben recht op een privéleven. Geen weldenkend mens wil dat de A’tjes worden lastig gevallen op school of als ze met hun vriendinnen op pad zijn. Maar altijd alles afhouden is niet handig, gezien alle privileges die ze genieten.
Waarom niet vaker een Alfajores-momentje (Máxima’s koekjes, red.), een Q&A met vragen van kinderen of Amalia bij de stallen laten vertellen over haar liefde voor paarden, zodat we haar wat beter leren kennen? Houd het klein zonder crew, met een goede smartphone kom je tegenwoordig een eind. Zo zouden ze het in eigen hand kunnen houden en toch een menselijker beeld van zichzelf kunnen neerzetten, zonder dat de waardigheid in het geding komt. Tante Elizabeth zou het wel weten, gezien de flair waarmee de Windsors door de coronacrisis zeilen.
- Ella Vermeulen
- BrunoPress