Feit of fabel: wordt je haar sneller vet als je het iedere dag wast?

Een expert reageert op de meest gehoorde haarmythen.

‘Was je haar niet iedere dag, dan wordt het alleen maar vetter’, ‘wissel regelmatig van haarproducten’ en ‘maak elke zes weken een afspraak bij de kapper’ – het zijn allemaal haaradviezen die ons bekend voorkomen, maar kloppen ze wel? ‘Knipexpert’ Claudia Zocco geeft antwoord.

Feit of fabel: je haar wordt sneller vet als je het elke dag wast

Slecht nieuws voor de mensen onder ons die het liefst iedere dag onder de douche stappen. Volgens Zocco is een dagelijkse wasbeurt niet nodig voor je haar. “Een gezonde hoofdhuid produceert van nature de perfecte hoeveelheid talg, een vetachtige substantie die essentieel is voor de bescherming van de hoofdhuid. Shampoo reinigt het haar en de hoofdhuid, maar verwijdert ook de natuurlijke talg. Door intensief te reinigen, activeer je dus de talgproductie en wordt je haar vettig”, legt ze uit aan Marie Claire. Zocco raadt daarom aan om je haar zo’n twee tot drie keer per week te wassen en niet vaker.

Feit of fabel: je moet voor de gezondheid van je haar af en toe van shampoo wisselen

Als je in de drogist voor het shampooschap staat, slaat de keuzestress al snel toe. Glansshampoo, anti-roosshampoo, shampoo voor fijn haar, shampoo voor geverfd haar, shampoo voor beschadigd haar… Volgens sommigen kun je het best elke keer voor een ander product kiezen om je lokken gezond te houden, maar volgens Zocco is dit een hardnekkige mythe. “Regelmatig gebruik van dezelfde shampoo en conditioner verandert niets aan de werkzaamheid ervan. Het is belangrijk dat je de producten aanpast aan de behoeften van de hoofdhuid en het haar. Zolang je de producten aanpast aan de omstandigheden, kan je ze probleemloos voor een langere periode gebruiken.”

Feit of fabel: het is beter voor je haar om met koud water te wassen

Dit is niet helemaal onwaar: “Koud water zorgt ervoor dat de schubbenlaag rond je haren sluit, waardoor het haar er minder dof en pluizig uit zal zien.” Oei, moeten we dan toch voortaan aan een koude douche geloven? Gelukkig niet: “Koud water maakt het anderzijds moeilijker om onzuiverheden te verwijderen. Was je haar dus met warm water en spoel het na het wassen met koud water voor extra glans.”

Feit of fabel: borstel je haar 100 keer per dag voor een glanzende bos

Tel jij hoe vaak je de borstel door je haren haalt? Dat is niet nodig, want dit is een fabeltje. Het is wel van groot belang om je haren te borstelen, maar dit hoeft niet 100 keer. “Dagelijks borstelen helpt de doorbloeding van de hoofdhuid, brengt de natuurlijke oliën van de hoofdhuid tot in de punten, geeft het glans en verwijdert onzuiverheden en restjes van stylingsproducten”, weet Zocco. “Maar het is niet nodig om de haren 100 keer te borstelen.”

Feit of fabel: je haar groeit sneller door de puntjes regelmatig te knippen

Volgens Zocco hebben we hier wederom te maken met een fabeltje. “Haar groeit aan de wortel, wat je aan de punten doet, heeft geen invloed op wat er aan de basis gebeurt.” Wat volgens haar wel invloed heeft, is goede en gezonde voeding en het masseren van de hoofdhuid. “Door je haar en hoofdhuid gezond en gevoed te houden, zal het minder afbreken, waardoor je het sneller lang kunt laten worden. Heb je gespleten uiteinden, dan is knippen de enige oplossing.”

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: iStock

Laatste nieuws