Spot het verschil: zo weet je of je een droge of uitgedroogde huid hebt

En dat is moeilijker dan je denkt...

Bepalen wat voor huidtype je hebt: je denkt… dit is makkelijk. Vettig, droog of een combinatie. Maar hoe bepaal je eigenlijk of je een droge huid hebt óf een uitgedroogde huid? En is dat niet hetzelfde?

Nee, zeggen dermatologen. Hoewel er veel overeenkomsten zijn, zoals een strak, geïrriteerd gevoel, zijn er een aantal belangrijke verschillen. En zo ontdek je hoe het met jouw huid zit.

Droge huid versus uitgedroogde huid

Een droge huid is een huidtype. Dit verandert niet mee met de seizoenen, je eetgewoonten en je omgeving. Een uitgedroogde huid is een aandoening. Dit kan wel veranderen als je omgeving, het weer of je dieet verandert. Het wordt namelijk veroorzaakt door een tekort aan water en kan voorkomen bij alle huidtypes. Je kunt dus best een vette én uitgedroogde huid hebben. Andere oorzaken van een uitgedroogde huid kunnen zijn: te heet douchen, te veel zonlicht, weersveranderingen, de centrale verwarming en te veel cafeïne of zout.

Hoe zie je het verschil?

Een droge huid lijkt vaak een beetje 'scaly'. Denk aan witte schilfertjes, roodheid of andere irritaties. Ook komen aandoeningen zoals psoriasis en eczeem vaker voor bij een droge huid. Een uitgedroogde huid heeft andere kenmerken. Bijvoorbeeld donkere kringen onder je ogen, jeuk, matheid en veel lijntjes en rimpeltjes. Je kunt ook vaker last hebben van puistjes.

Zo test je het

Een huid die een gebrek heeft aan vocht, is minder elastisch. Je kunt dus in je huid knijpen om te testen of dat bij jou het geval is. Als de huid gelijk weer op haar plek valt, is het waarschijnlijk niet uitgedroogd. Maar als het een paar seconden duurt voordat de huid weer haar normale vorm heeft, is je huid waarschijnlijk wél uitgedroogd.

En wat kun je eraan doen?

Voor een droge huid zonder oneffenheden kun je volgens dermatoloog Dr Stefanie Williams van EUDELO het beste een zachte scrub aanschaffen. “Je kunt deze een keer per week gebruiken om schilfers en dode huidcellen voorzichtig weg te scrubben. Daarnaast is het belangrijk om producten te gebruiken met oliën en ingrediënten zoals shea butter. Vermijd daarnaast harde zeep en chemische cleansers. Hierdoor wordt de huid alleen maar droger.”

Ook voor een uitgedroogde huid is een zachte scrub een goed idee. “Daarnaast kun je het best ingrediënten zoals hyaluronic acid, glycerine en aloe vera gebruiken. Ook is het drinken van veel water belangrijk. Bescherm je huid tegen overmatig zonlicht met een SPF en ruil je gloeiend hete douche in voor een warme.” You got this!

Bron: Glamour UK | Beeld: iStock

Laatste nieuws