Deze mode-items uit de jaren 80 zijn nu weer helemaal hip

Wees gerust: het getoupeerde kapsel kun je achterwege laten.

Jumpsuits met glitter, laarzen met hoge plateauzolen, getoupeerde kapsels en een overdaad aan eyeliner en lippenstift. De jaren 80 waren fabulous wanneer het om mode en lifestyle gaat. Wat bijzonder is, is dat we de laatste tijd steeds meer fashion items uit die tijd zien in de nieuwe modecollecties. Wees niet bang: schoenen met extreme plateauzolen mag je thuislaten en een getoupeerd kapsel hoeft ook écht niet. In dit artikel vertellen we je meer over hoe de jaren 80 mode overeenkomt met de fashion van nu.

We love the 80s en dit is waarom

Mode in de jaren 80 is net als mode in de jaren 60: opvallend, vernieuwend en vaak helemaal eigen. Misschien is dat wel de reden waarom we zo dol zijn op die te gekke looks uit de eighties. De mode van die tijd paste helemaal goed bij het dagelijks leven in de jaren 80: vrouwen droegen voornamelijk sportieve en sexy looks zoals Madonna of kozen voor een alternatieve punk look die als tegenreactie ontstond op de hippiecultuur uit de jaren 60 en 70.

De mode voor mannen in de jaren 80 was ook enorm divers: van romantische outfits binnen de New Romanticism stijl tot aan kleurrijke trainingspakken en glamrock looks om mee uit te gaan. Wát een tijden! Nemen we nu een kijkje in de huidige modecollecties dan zien we heel wat toffe items van die tijd terug. In een online winkel of warenhuis zoals V&D koop je de meest trendy looks. Shop een van de onderstaande items met korting en check dit overzicht van V&D kortingscodes. Zo betaal je nooit meer te veel bij het scoren van een unieke outfit.

Mode jaren 80: flared leggings in diverse kleuren

Een van de items die we in de jaren 80 veelvuldig zagen, was de flared pants en legging. Deze vorm broek werd in de hippietijden eind jaren 60 en gedurende jaren 70 al veel gedragen als een bell bottom. Dat is een flared broek met een hoge taille en wijd uitlopende broekspijpen. In de jaren 80 kreeg deze vorm broek een ander uiterlijk. Zo werden de broeken en leggings nog strakker en droeg men vaker een legging als broek met daarover een grote trui. Dat klinkt als de perfecte look in tijden van een pandemie. Online vind je talloze flared broeken en leggings in leuke kleuren en prints.

Cowboylaarzen zijn weer helemaal hip

Aan het begin van de jaren 80 droegen veel mannen cowboylaarzen onder hun outfit. Bij vrouwen zagen we dit soort laarzen ook vaak, maar dan als echt fashion statement onder een lange rok of jurk. Ook nu zijn dit soort stoere laarzen een absolute musthave. In vintage shops zien we de laarzen al langer staan. Het is pas sinds de laatste maanden dat ook andere bekende merken en shops aan de haal gaan met deze trend. Onze tip? Combineer oud met nieuw en ga voor een paar witte cowboylaarzen. Dit soort laarzen zijn momenteel helemaal hip en matchen onder iedere look. Ga je liever voor de echte eighties look? Kies dan voor witte laklaarzen met een blokhak die veel in de disco gedragen werden vroeger. Over glamour gesproken!

Mode in de jaren 80: oversized leren jacks

Disco was niet de enige look die je kon maken in de jaren 80. Een groot deel van de mannen én vrouwen koos liever voor een stoere punky look met een rauw randje. Boven hun zwarte bandshirts, strakke jeans en netpanty’s droegen zij oversized leren jassen. Dit soort jacks zien we op het moment ook veel in de collecties. Het grote voordeel van een leren jasje is dat je er iedere look mee op kunt leuken. Zo staat zo’n jas perfect op een mom jeans en een simpel wit shirt maar combineer je een leren oversized jas ook goed boven je bloemetjesjurk of rok met trui. Wat dat betreft mogen we wel zeggen dat het leren jack een tijdloos item is waarvoor je echt ruimte in je kast moet maken.

Dr. Martens in de mode van de jaren 80

Last but not least: die Dr. Martens schoenen die je nu veelvuldig in het straatbeeld ziet… wanneer werden die voor het eerst gedragen? Hoewel de schoenen al in de jaren 40 als comfortabele werkschoenen werden gebruikt, kwamen ze pas ‘in de mode’ in de jaren 80 met het model zoals we dat nu kennen. Het waren wederom de punkers en de aanhangers van New Romanticism die deze opvallende stoere schoen onder hun gerafelde jeans droegen. Tegenwoordig combineren we zwarte of bruine Dr. Martens gewoon onder een lieflijke rok of een romantische jurk. En goed nieuws: met een V&D kortingscode kun je zelfs daar een paar ‘doccies’ kopen met korting. Voor welk item uit de eighties ga jij dit seizoen?

Beeld: Pexels

Laatste nieuws