Uhm? Ophef om omstreden outfit koningin Margrethe van Denemarken

Ze staat buitengewoon onsentimenteel tegenover de jacht en draagt bont alsof ze een Viking in de IJstijd is.

Hare Majesteit rukte kordaat uit, in haar foute bontje, tijdens een paasdienst in de kathedraal van Aarhus.

“Vrolijk Pasen, maar bont dragen kan echt niet meer”, klinken de vele reacties nadat koningin Margrethe van Denemarken gefotografeerd werd met een dikke bontjas. Het schoot bij velen in het verkeerde keelgat. En toch is het niet de eerste keer dat leden van het Deense koninklijke huis kritiek krijgen vanwege het dragen van een Dom Bontje. Koppig much?

De koningin trolde wederom elke dierenactivist op aarde door uit te rukken in haar opulente nerts. In Denemarken zwelt de kritiek op het feit dat ze zoveel bont draagt, iets wat haar uitsluitend stimuleert om nóg meer bont uit de kast te halen. Nu het wat frisser was tijdens de paasdagen, komen ze weer tevoorschijn: mutsen, kragen en complete jassen van bont, ook bekend als 'martelmode'. Daar gáát de royal voorbeeldfunctie.

De meeste royals proberen mee te gaan met hun tijd, maar zijn op één punt hardnekkig wereldvreemd: ze dragen nog gewoon bont. Nertsen, vossen, in het geval van koningin Margrethe ook gewoon schaamteloos iets wat ooit de jas van een zeehondpuppy was. Omdat ze het toch al hebben, omdat hun moeders en oma's ook bont droegen. En omdat het ooit status had en bij de heel rijken hoorde. De kritiek van de dierenbescherming is niet mals en met name de jongere generatie neemt dit ter harte. Ook kroonprinses Mary laat zich geregeld in bont zien. Dierenrechtenorganisatie Organisation Against the Suffering of Animals (OASA) heeft al vaker aan de bel getrokken vanwege de voorliefde voor bont van Mary en Margrethe.

Beeld: Det Dankse Kongehus

Laatste nieuws