Te kort kapsel? Dit is hoe snel je haar weer terug groeit

En dit zijn de manieren om de haargroei te stimuleren.

Heb je maandenlang reikhalzend uitgekeken naar die eerste post-lockdown knipbeurt, om vervolgens te constateren dat je lange haar tóch leuker stond?

Of hadden jij en je kapper andere ideeën over wat 'de puntjes' precies zijn? Dacht je dat een bob de mooiste facetten van je gezicht zou benadrukken, maar ben je daar niet meer zo zeker van nadat de schaar in je lokken werd gezet? Dan hoop je natuurlijk dat je haar snel weer de lengte bereikt die het had voor jouw kappersbezoekje. Wij vertellen je hoelang dat duurt.

Haargroei

Het haar van een gemiddeld persoon groeit zo’n één centimeter per maand. Wanneer je een korte bob hebt en je wilt je haar tot over je schouders laten groeien, dan zou dat in principe een jaar kunnen duren. Toch ligt het net iets ingewikkelder, want je haargroei wordt door verschillende factoren positief én negatief beïnvloed.

Bij vrouwen spelen hormonen bijvoorbeeld een grote rol in de haargroei. Maar ook diëten, slechte voeding, luchtvervuiling, medicatie, bloedcirculatie en de verkeerde haarverzorging kunnen de haargroei beperken. Bepaalde factoren kunnen niet alleen de haargroei belemmeren, maar zelfs leiden tot haarverlies.

Haargroei stimuleren

Er is ook goed nieuws, want er zijn manieren waarop je je haargroei kunt stimuleren. Het belangrijkste is gezond eten en leven. Wanneer je gezond eet, genoeg slaapt en niet rookt, zie je dit ook terug aan je haar. Je haar heeft namelijk proteïne en vitamine A en C nodig. Die laatste twee stimuleren de aanmaak van talg, een natuurlijke conditioner voor je haar.

Haarverzorging

Ook een goede verzorging van je haar en hoofdhuid kan helpen. Zorg ervoor dat je je haar regelmatig laat knippen, zo voorkom je dat het droog wordt en afbreekt. Ook hitte van de föhn en stijltang, slapen op een katoenen kussensloop en je haar borstelen terwijl het nat is, kunnen je haar beschadigen en zorgen ervoor dat het sneller afbreekt. Gebruik de föhn of stijltang dus zo min mogelijk. Kun je het echt niet laten? Gebruik dan een hittebestendige spray om je haar te beschermen. En schaf bijvoorbeeld een zijden kussensloop aan in plaats van een katoenen exemplaar en laat je haar altijd opdrogen voordat je het borstelt. Wanneer je dit doet, zul je de haargroei stimuleren.

Zon en hoofdmassages

Verder zijn er twee mogelijke manieren die je haargroei een echte boost geven: de zon en hoofdmassages. In de zomer groeit je haar wel tien procent sneller dan in de winter. Dat zou betekenen dat je een maand minder nodig hebt om je haar tien centimeter te laten groeien. Hoofdmassages versnellen dit proces nog meer, omdat op deze manier de bloedcirculatie in je hoofdhuid wordt gestimuleerd, waardoor je haarzakjes harder aan het werk gaan. Kortom: met een beetje geluk en moeite groeit je haar dan anderhalve centimeter per maand. En dat scheelt toch weer.

Bron: Marie Claire | Beeld: iStock

Laatste nieuws