Queen Elizabeth zag haar kinderen maar twintig minuutjes per dag

Samen een kopje thee drinken en dan weer aan het werk. Hoe deed Queen Elizabeth het als jonge moeder?

Hoewel ze vier kinderen heeft, weten we maar weinig van Queen Elizabeth als moeder. Feit is dat de huidige royals het héél anders aanpakken.

Grote verschuiving

De generatiekloof is groot. Hertogin Kate doet regelmatig een boekje open over de uitdagingen die bij het moederschap komen kijken, deelt lieve details over haar kinderen tijdens werkbezoeken (fun fact, je maakt prinses Charlotte blijer met een olijf dan met een snoepje) en trakteert zo nu en dan op zelfgemaakte foto's van haar kroost. Hoe anders ging het eraan toe dan bij Queen Elizabeth, van wie vroeger zelfs geen zwangerschapsfoto uit mocht lekken. Erg betrokken bij de opvoeding van haar vier kinderen was de koningin niet, weet koningshuisbiografe Angela Levin. Want hoewel ze natuurlijk ook gewoon een jonge moeder was, moest ze in haar twintiger jaren boven al The Queen zijn.

Twintig minuten

Elizabeth besteeg de troon toen ze nog maar 25 jaar oud was. Ze had toen al twee kinderen: prins Charles van vier en prinses Anne van twee. Het was destijds heel normaal in koninklijke en adellijke kringen om de kinderen grotendeels op te laten voeden door kindermeisjes, maar de nieuwe functie van Queen Elizabeth beperkte het contact met Charles en Anne nog meer. De jonge koningin bezocht meerdere landen van de Commonwealth en vloog daarvoor de hele wereld over, vaak zonder haar peuter en kleuter. Thuis in Buckingham Palace had de Queen een overvolle werkagenda, waardoor er maar één momentje per dag met haar kinderen overbleef. Dat was theetijd, twintig minuutjes om de dag door te nemen met kleine Charles en Anne. Daarna scheidden hun wegen weer tot de volgende tea time.

Charles, Philip, Anne en Elizabeth, 1951. Beeld: BrunoPress.

Andere aanpak

Prins Charles zou een betere band hebben opgebouwd met zijn grootmoeder, Queen Elizabeth The Queen Mother, en zijn oom, Lord Mountbatten, omdat deze familieleden meer aanwezig waren tijdens zijn jeugd dan zijn eigen moeder. Voor zijn jongere broertjes ligt het anders. Prins Andrew en prins Edward werden in de jaren zestig geboren, toen de Queen minder buitenlandse verplichtingen had en haar royal rol volledig onder de knie had. Dat gaf iets meer ruimte om een betrokken moeder te zijn.

“Niet dat ze een slechte band had met Charles en Anne wanneer ze wel tijd met hen had. Ze speelde met hen zoals elke andere moeder met haar kinderen zou spelen. Ze las verhalen voor”, weet Dicki Arbiter, voormalig woordvoerder van de Queen. “Maar er was wel een verschil met haar 'eerste gezin' en haar 'tweede gezin', Andrew en Edward.”

Vakantietijd is familietijd

Een jonge moeder is Queen Elizabeth niet meer, maar een hoop verloren tijd met haar familie lijkt ze nu goed te willen maken. De koningin en haar kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen komen allemaal samen tijdens vakanties in Balmoral of Sandringham. Het contact wordt onderhouden met verre neven, oudooms en achternichten, als je ook maar een vage link hebt met de royal family, sta je in het adresboekje van Hare Majesteit. De afgelopen jaren laat de Queen maar al te duidelijk zien dat ze zich graag omringt door familieleden, al heeft ze geen moeder à la Kate Middleton kunnen zijn.

Bron: Harpers Bazaar | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws