Zo kom je van die rimpels in je hals en decolleté af

Net zo'n gladde huid als Máxima? Die bereik je zo.

Crèmes, serums, olie: we smeren wat af om er zo jong mogelijk uit te zien. Met een beetje concealer en een likje mascara kunnen we nog wat meer jaartjes van onze leeftijd afsnoepen, maar er is een deel van ons lichaam dat steevast onze echte leeftijd verraadt. Juist, die rimpels in de hals en op ons decolleté doen al die moeite teniet. Gelukkig is er een manier om van die horizontale lijnen af te komen.

Hoe ontstaan nekrimpels?

Hoewel er natuurlijk niets mis is met rimpels, zijn ze voor veel vrouwen een doorn in het oog. Dat een rimpelige hals ook wel een kalkoenhals wordt genoemd, is des te meer reden om er iets aan te doen. Gelukkig zijn er meerdere manieren om die rimpels tegen te gaan. Maar voordat we daarover uitweiden, is het belangrijk om te weten hoe de rimpels in je hals en decolleté ontstaan. “De horizontale lijnen in je nek worden veroorzaakt door dezelfde factoren als die de rimpels op je gezicht veroorzaken”, vertelt dermatoloog Joshua Zeichner aan InStyle. “De huid verzwakt en de spieren onder de huid vernauwen. Dit leidt tot huidplooien en rimpels die na verloop van tijd zelfs in rust te zien zijn.”

Alle tijd die je scrollend op je smartphone doorbrengt helpt ook niet echt mee, helaas. “Hoe meer we met onze kin naar beneden zitten, hoe eerder lijntjes en rimpels zullen optreden”, legt dr. Zeichner uit. “Het toegenomen gebruik van mobiele apparaten heeft geleid tot een fenomeen dat bekendstaat als tech-nek. We buigen ons hoofd naar beneden en vouwen de huid van de nek nu meer dan ooit. Het is waarschijnlijk dat dit heeft bijgedragen aan de toename van nekrimpels die we zelfs bij jongere patiënten zien.”

Waarom krijgen sommige mensen nekrimpels en anderen niet?

Als jij meer rimpels in je hals en op je decolleté hebt dan je vriendinnen of vrouwelijke collega's, betekent dit niet gelijk dat je veel meer tijd doorbrengt op je smartphone of tablet. Ook andere factoren hebben invloed op de veroudering van je nek, zoals beschadiging door de zon, roken en huidskleur. “Als de huid beschadigd is, functioneren collageen en elastine niet optimaal en is de huid niet opgebouwd tegen rimpels”, weet dr. Zeichner te vertellen. “Mensen met een lichtere huid zijn vatbaarder voor veroudering door omgevingsfactoren. Zij ontwikkelen op jongere leeftijd rimpels dan mensen met een donkerder huidtype”, aldus de dermatoloog.

Hoe kom je van nekrimpels af?

Heb jij de genenloterij niet gewonnen en daarnaast ook wat te veel tijd doorgebracht in de zon of scrollend op je telefoon? Dan kan het maar zo zijn dat je last hebt van de zogenoemde kalkoenhals. Gelukkig zijn er een paar manieren waarop je die rimpels in je nek kunt verminderen. Ten eerste is het belangrijk dat je je anti-agingproducten niet alleen op je gezicht, maar ook op je hals en decolleté aanbrengt. De huid is daar namelijk heel dun, waardoor deze erg gevoelig is. Dr. Zeichner stelt voor om producten met antioxidantbescherming én SPF te gebruiken. In de avond mag je wat meer uitpakken met je skincare-routine. Kies voor een herstellende crème op basis van retinol, die speciaal is samengesteld voor het gezicht, de nek en het decolleté.

Hebben de rimpels in jouw nek een hardere aanpak nodig? Dan zijn er verschillende behandelingen waaruit je kunt kiezen. Zo kun je kiezen voor een laserbehandeling, die collageen kan stimuleren en de huid kan versterken. Ook botox is een optie, al dan niet tijdelijk. De injectie kan helpen de spieren onder de huid te ontspannen en zo rimpels tegengaan. “Wanneer het effect van botox afneemt, zullen de nekspieren weer samentrekken en zal de huid opnieuw vouwen. Het effect van botox duurt meestal tussen de drie en vijf maanden”, legt dr. Zeichner uit.

Je kunt ook fillers gebruiken in de strijd tegen rimpels, maar hierbij is voorzichtigheid geboden, zegt de dermatoloog. “Fillers kunnen rechtstreeks in de horizontale lijnen worden geïnjecteerd, maar dit is een riskante procedure”, vertelt hij. “Omdat de huid zo dun is en er zoveel beweging is in de nek, kan dit leiden tot klonterigheid.”

Bron: InStyle | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws