Dit kan er met je huid gebeuren als je in het najaar geen SPF gebruikt 

Smeren, smeren, smeren is ook in de herfst ons devies!

De dagen zijn grijs en kort en van de zon kunnen we op dit moment alleen maar dromen. SPF smeren voelt dit seizoen misschien niet als een topprioriteit, maar toch blijft het ook in de herfst van groot beautybelang om je zonnebrandcrème bij de hand te houden. Want wat gebeurt er eigenlijk als we onze huid dit seizoen niet tegen uv-straling beschermen?

Ook in de herfst!

We wéten dat smeren belangrijk is, maar waarom ook alweer? Dat heeft allemaal te maken met huidbescherming. Ook in de winter kan je huid schade oplopen door UV-straling. Steker nog, zichtbare veroudering van de huid wordt voor 80 procent veroorzaakt door die UV-stralen, zo blijkt uit onderzoek van Frederic Flament.

In de zomer kunnen we soms behoorlijk verbranden als de zon sterk is. Dit komt door de zogenoemde UVB-straling. Deze UVB-straling neemt in de winter af, maar UVA, die verantwoordelijk is voor huidveroudering, blijft het hele jaar in dezelfde mate actief. Uit onderzoek gepubliceerd op Nature.com blijkt dat ook op de koudste winterdag de UVA veel schade aan de huid kan aanbrengen.

Je huid

Omdat je in de winter niet voelt dat je huid schade oploopt – zoals in de zomer wel het geval is als je verbrandt – kunnen mensen laks omgaan met het smeren van SPF in de winter. Maar wist je dat UVA-straling in de winter soms veel sterker kan zijn?

Daarnaast bestaat zonlicht uit infraroodlicht en dat is in de winter ook actief. Eerst werd nog gedacht dat infraroodlicht onschadelijk is, maar uit een onderzoek uit 2012 blijkt dat ook dit licht je huid kan beschadigen. Infraroodlicht kan de vrije radicalen in je lichaam verhogen, wat ook weer voor verouderingsschade kan zorgen.

DNA-schade

Als je je huid niet beschermt tegen de UV-stralingen, kan dat ook leiden tot DNA-schade. Dit veroorzaakt niet alleen huidveroudering, maar kan ook leiden tot huidkanker. Zonlicht, direct of indirect, kan dan gebeurtenissen in je huid teweegbrengen die de segmenten van het DNA in je huidcellen vernietigen. De huidcellen kunnen dan muteren en dat kan resulteren in huidkanker. Dus, smeren, smeren, smeren blijft ook in de herfst en winter ons devies!

Bron: Marie Claire, Lamelle | Beeld: iStock

Laatste nieuws