Dat wandelen goed voor je is weten we inmiddels al lang, maar hoeveel stappen moet je nou zetten om het echt te merken aan je gewicht? Het is bij vele van ons in de oren geknoopt: 10.000 stappen per dag zetten is een uitstekende manier om gezonder te leven en eventueel wat kilo’s kwijt te raken. Stappentellers, apps en sporthorloges moedigen ons aan om dit getal dagelijks te behalen. Maar werken die lange wandelingen wel echt?
7 kilometer
Het zetten van die 10.000 stappen staat gelijk aan ongeveer 7 kilometer wandelen of hardlopen. Alle stappen die je bijvoorbeeld binnenshuis, onder werktijd of in de supermarkt zet tellen ook gewoon mee, dus je hoeft er niet iedere dag anderhalf uur op uit te trekken. Toch kan er flink wat tijd gaan zitten in het behalen van deze ‘gouden standaard’. Is het wel echt de moeite waard? Dit zegt de wetenschap daarover.
Onderzoek
Helaas biedt onderzoek geen eenduidig antwoord. Wel tonen de meeste studies aan dat er voordelen zitten aan het zetten van 10.000 stappen per dag, maar er is een grote valkuil. Er is namelijk géén garantie dat de kilo’s er vanaf vliegen als je je keurig aan die dagelijkse wandeling houdt. Een Brits onderzoek laat zelfs het tegendeel zien!
De wetenschappers keken naar een groep eerstejaars studenten. Tijdens de eerste maanden van de studie krijgen veel jongeren te maken met gewichtstoename. De vraag was of het zetten van 10.000 stappen zou helpen om deze toename binnen de perken te houden. Zes dagen per week moesten de studenten 10.000, 12.5000 of zelfs 15.000 stappen zetten. En wat bleek? Gemiddeld kwamen de studenten juist 1,4 kilo aan, hoeveel ze ook wandelden op een dag.
Eetpatroon
Een belangrijke factor kan zijn dat de studenten er een wisselend eetpatroon op nahielden. Zo kan het zijn dat de kersverse studenten meer zijn gaan wandelen, maar daardoor ook veel meer zijn gaan eten. De auteur van dit onderzoek vindt dan ook dat er verder moet worden gekeken naar het eetpatroon van deelnemers voordat we de 10.000 stappen helemaal afschrijven.
Er kleven namelijk ook zeker voordelen aan lekker doorstappen. Wandelen wordt hoe dan ook in verband gebracht met een lager risico op vroegtijdig overlijden en met een betere gezondheid van hart en vaten. Daarnaast is wandelen goed voor de mentale gezondheid. Het vermindert bijvoorbeeld stress en piekergedachten. Steeds meer studies wijzen uit dat een mentale gezondheid ook van groot belang is om je lichaam fit te houden. Wil je dus vooral wandelen voor een goede gezondheid, dan is daar niets mis mee. Stappenteller uit, wandelschoenen aan!
Bron: Tips en weetjes | Beeld: iStock
- One woman, beautiful young woman walking her cocker spaniel dog by the river in city.