Dit is waarom prins Albert juist wordt opgevolgd door zijn jongste kind

Hoewel zijn zus Gabriella ouder is, gaat de troon naar hem.

In Nederland is het de gewoonste zaak van de wereld: het oudste kind van het koningspaar is de troonopvolger. Bij ons staat al vast dat Amalia het stokje op een gegeven moment van Willem-Alexander zal overnemen. Toch is dat niet overal zo. In Monaco zal prins Jacques namelijk de troon overnemen, terwijl hij niet het oudste kind is van prins Albert en prinses Charlene. Sterker nog, hij is de jongste van de vier. Wij vertellen je hoe het zit.

Twee buitenechtelijke kinderen en een tweeling

Koning Albert heeft vier kinderen: twee buitenechtelijke en twee samen met zijn vrouw, prinses Charlene. Zijn buitenechtelijke zoon Alexandre en dochter Jazmin zijn allebei niet troongerechtigd volgens de wetten van het ministaatje, omdat Albert nooit met hun moeders getrouwd is geweest. De tweeling die hij met Charlene kreeg, Gabriella en Jacques, zijn dat wel. Gabrielle is een paar minuten ouder dan Jacques, maar toch is Jacques degene die de troon zal opvolgen op het moment dat Albert aftreedt. Hoe zit dat?

Voorkeur voor een man

Er is een vrij simpele reden voor dit besluit. De Monegasken hebben de troonopvolging namelijk zo geregeld dat de voorkeur uitgaat naar een man. Dit stelsel wordt ‘het eerstegeboorterecht met mannelijke voorkeur’ genoemd. Ook als het oudste kind van een regerend koppel in Monaco dus een dochter is, zal de troon aan een zoon worden overgedragen. In dit geval gaat de voorkeur dus uit naar Jacques. Hoewel de meeste landen dit ouderwetse systeem al lang hebben aangepast, besloot Monaco dit bij de geboorte van de tweeling in 2014 niet te doen.

Monaco en Spanje

Dit is overigens niet de eerste keer dat dit gebeurt: de geschiedenis herhaalt zich. Toen prins Albert zelf de troon besteeg, is het stelsel namelijk ook toegepast. Hij heeft een oudere zus, prinses Caroline, maar kreeg zelf toch de voorkeur voor de troon. Ook in Spanje geldt het stelsel nog altijd. Toch lijkt het erop dat de grondwet daar wordt aangepast. Koning Felipe en koningin Letizia hebben namelijk twee dochters gekregen. Door de aanpassing zal kroonprinses Leonor straks koningin van Spanje zijn.

Bron: Libelle | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws