Prinses Margriet viert voor de tweede keer een coronaverjaardag

Ze heeft de respectabele leeftijd van 79 jaar bereikt.

Het is feest bij de Oranjes, want prinses Margriet is vandaag jarig. Het zusje van prinses Beatrix mag 79 kaarsjes uitblazen en viert haar tweede zogenoemde ‘coronaverjaardag’.

Geboren in de oorlog

Op 19 januari 1943 kwam Margriet Francisca ter wereld in het Civic Hospital in Ottawa, Canada. Ze kreeg de titel ‘Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, Prinses van Lippe-Biesterfeld’ toegekend. Margriet is de derde dochter van prinses Juliana en prins Bernhard.

prinses-margriet-kind

Kleine prinses Margriet in de sneeuw, 1947. Beeld: BrunoPress Archief

Studeren en aan het werk

Pas in augustus 1945, na de bevrijding, kwam Margriet met haar ouders en zussen naar Nederland. Daar vestigden ze zich in Paleis Soestdijk in Baarn. Ze doorliep de basisschool en middelbare school in Baarn en ging vervolgens studeren in Montpellier, Frankrijk. Daar volgde ze colleges in onder andere Franse letteren, geschiedenis, staatsrecht en Romeins recht. Ze keerde vervolgens terug naar Nederland en voltooide daar een opleiding tot helpster eerste klasse van het Rode Kruis. Van 1966 tot 2011 heeft ze zich in verschillende rollen voor het Rode kruis ingezet.

beatrix-en-margriet

Prinses Beatrix en prinses Margriet op Koninginnedag, 1963. Beeld: BrunoPress Archief

Grote liefde

Al in haar studietijd ontmoette prinses Margriet haar toekomstig echtgenoot, Pieter van Vollenhoven. Op 10 maart 1965 werd bekend dat zij zich hadden verloofd en op 10 januari 1967 stapten ze in het huwelijksbootje. Margriet en Pieter kregen vier zoons: Maurits, Bernhard, Pieter-Christiaan en Floris. Ze gingen samen in de rechtervleugel van Paleis Het Loo wonen, in Apeldoorn. Enkele jaren later verhuisden ze met hun kinderen naar Huis Het Loo, wat ze dichtbij Paleis Het Loo hadden laten bouwen. Daar wonen ze nog altijd. Inmiddels is de familie flink uitgebreid: hun vier zoons hebben Margriet en Pieter elf kleinkinderen geschonken.

huwelijk-kroonprins

Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven bij het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima, 2002. Beeld: BrunoPress, Bernard Ruebsamen

Rustig jaar

Vandaag is dus de dag dat Margriet haar 79e verjaardag mag vieren. Net als bij iedereen gooit het welbekende virus helaas roet in het eten, waardoor het een klein feestje met familie wordt. Afgelopen najaar blikte Margriet in een interview met het gelijknamige weekblad Margriet terug op het afgelopen jaar. Ze noemde het “rustig” en vertelde dat ze veel thuis was en haar werkafspraken vooral telefonisch uitvoerde. Van videobellen blijkt ze niet zo’n fan te zijn. “Dat zoomen vond ik echt helemaal niets, ik word afgeleid als ik mezelf steeds zie.” Wij wensen de prinses een leuke dag toe en hopen dat ze haar 80e verjaardag volgend jaar groots kan vieren.

Bron: Vorsten, Het Koninklijk Huis | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws