Wat verandert er voor Harry en Meghan wanneer prins Charles de troon bestijgt?

Camilla wordt Queen Consort, William en Kate worden prins en prinses van Wales - maar wat gebeurt er eigenlijk met de Sussexjes?

Wanneer Charles koning wordt, breekt een nieuw tijdperk aan. Met nieuwe titels, nieuwe functies en… een nieuwe rol voor Harry en Meghan?

Toekomst van de troon

Queen Elizabeth beseft maar al te goed dat ze niet het eeuwige leven heeft. Hoewel we natuurlijk hopen dat ze over vijf jaar wéér gezond en wel een jubileum mag vieren, bestaat de kans dat haar zoon prins Charles tegen die tijd het stokje heeft overgenomen. De Queen bereidt haar opvolging alvast nauwkeurig voor, zo bleek wel uit de brief die ze afgelopen weekend openbaar maakte. Daarin stond bijvoorbeeld haar ‘uitdrukkelijke wens’ dat schoondochter Camilla Queen Consort genoemd zal worden, en dat het grote publiek Charles en Camilla zal steunen wanneer zij er niet meer is.

Het kan volgende week zijn of het kan nog jaren duren, maar vaststaat dat er veel gaat veranderen wanneer Charles inderdaad koning wordt. Nieuwe titels, een nieuwe rolverdeling, een nieuwe hofhouding. Wat betekent dat voor prins Harry en hertogin Meghan?

Krijgen we een ‘prins Archie’ en ‘prinses Lilibet’?

Wanneer Charles de troon bestijgt, wordt er behoorlijk met titels geschoven onder de royals. Prins William en hertogin Kate worden de nieuwe prins en prinses van Wales én de nieuwe hertog en hertogin van Cornwall.

Voor prins Harry en hertogin Meghan zelf verandert er weinig, maar hun kinderen Archie en Lili hebben officieel recht op de titels ‘prins’ en prinses’ wanneer Charles gekroond is. Maar of we echt een prins Archie en prinses Lilibet krijgen? Waarschijnlijk niet. Er is nogal wat gesteggel over. Volgens sommige bronnen willen de Sussexjes zelf geen koninklijke titel voor hun kroost, om ze een leven buiten de schijnwerpers te geven. Volgens andere royal sources wil Charles er zelf voor zorgen dat zijn jongste twee kleinkinderen geen titel krijgen. Niet alleen omdat Harry en Meghan zijn opgestapt als werkende royals, maar ook omdat hij een veel kleiner koningshuis voor ogen heeft.

Beeld: BrunoPress

Kleine koninklijke familie

“Prins Charles wil een meer gestroomlijnde familie, waarbij minder mensen openbare taken vervullen”, legt royaltydeskundige Carolyn Harris uit in Reader’s Digest. “Tijdens de regeerperiode van de Queen, vervulden haar neven en nicht de hertog van Kent, de hertog van Gloucester en prinses Alexandra ook openbare taken. De volledige familie komt ieder jaar bijeen voor een kerstlunch en voor Trooping the Colour. Tijdens de regeerperiode van Charles, zal de focus meer liggen op de naaste familie van de monarch – zijn zonen, zijn schoondochters en kleinkinderen – en veel minder op de hele familie.”

Van dat idee zal weinig terechtkomen nu Harry en Meghan de monarchie zelf hebben ‘uitgedund’ door op te stappen. Het is niet erg waarschijnlijk dat ze hun koninklijke taken weer oppakken, dus Charles zal het zonder zijn naaste familie moeten stellen. Of alle taken dan op het bordje van de Cambridge’jes terechtkomen? Het gaat nog wel even duren voordat prins George, prinses Charlotte en prins Louis klaar zijn voor een koninklijke agenda, dus Charles zal de eerste jaren toch de rest van zijn familie om hulp moeten vragen.

Stapje terug

Kortom, voor Harry en Meghan hoeft er niet veel te veranderen wanneer hun (schoon)vader King Charles wordt. Al biedt het hen héél misschien de mogelijkheid om weer voorzichtig het koninklijke toneel te betreden.

Bron: Reader’s Digest, Marie Claire US | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws