Camilla wordt Queen: wat vinden Charles, William en Kate ervan?

Queen Elizabeth meet haar schoondochter Camilla alvast een koninginnentitel aan, maar hoe wordt dat besluit eigenlijk ontvangen?

Queen Elizabeth heeft haar opvolger benoemd. Schoondochter Camilla wordt later tóch koningin-gemalin. Wat vinden de Windsors zelf van deze grote beslissing?

Queen Camilla

The word is out, na jarenlange speculaties. Aan de vooravond van haar platina jubileum afgelopen weekend maakte Queen Elizabeth bekend dat haar schoondochter Camilla toch koningin-gemalin zal worden wanneer prins Charles de troon bestijgt. Toen Charles in 2005 met Camilla trouwde, liet het paleis nog weten dat zij bij een troonswisseling Princess Consort en geen Queen Consort zou worden. Die keuze werd toen gemaakt omdat Camilla niet bepaald onder groot gejuich als nieuwe royal werd ontvangen. Maar de wind waait nu uit een andere hoek, bevestigde Queen Elizabeth in een geschreven aankondiging. Camilla wordt, ondanks haar wisselende populariteit, toch echt de volgende Queen. 

Charles Camilla en Kate
Twee toekomstige koninginnen! Kort voor de aankondiging van de Queen was hertogin Kate op pad met prins Charles en future queen Camilla. Beeld: BrunoPress

Goed woordje

Queen Elizabeth is na 70 jaar op de troon nog altijd een geliefde koningin. Dat haar opvolgers Charles en Camilla een stuk minder in zwang zijn bij het grote publiek, daar is ze zich zéér van bewust. Tijd om hun imago op te poetsen, nu het nog kan. In haar geschreven aankondiging doet Her Majesty in ieder geval een goed woordje voor het volgende koningspaar. “Wanneer mijn zoon Charles koning wordt, weet ik dat jullie hem en zijn vrouw Camilla dezelfde steun zullen geven als jullie mij hebben gegeven. Het is mijn oprechte wens dat, wanneer die tijd komt, Camilla bekend zal staan als koningin-gemalin wanneer ze haar trouwe dienst voortzet.”

‘Ontroerd en vereerd’

Een woordvoerder van prins Charles en hertogin Camilla liet al snel weten dat het stel ‘ontroerd en vereerd’ is door het besluit van de Queen. In een openbare brief schrijft Charles dat hij en Camilla zich ‘zeer bewust zijn van de eer die de wens van mijn moeder betekent.’ Prins Charles lobbyt al jaren voor een ‘betere’ titel voor zijn vrouw, al zou Camilla zelf niet op een koninginnentitel zitten te wachten vanwege de extra aandacht en verantwoordelijkheden die erbij komen kijken.

Prins William en hertogin Kate betuigen stilletjes hun steun voor de keuze van de Queen door, zoals dat tegenwoordig gaat, het statement van de Queen een like te geven op Instagram. Eerder vertelde een royaltydeskundige dat zowel prins William als prins Harry niet dolblij werden van het idee dat hun stiefmoeder de volgende koningin zou worden, maar een Instagram-hartje kan er dus nog wel vanaf.

Weinig draagvlak?

William en Harry zijn bovendien niet de enigen die hun twijfels hebben bij de titel. Is er wel voldoende draagvlak voor een ‘Queen Camilla?’ Buckingham Palace houdt de reacties van het grote publiek nauwlettend in de gaten, weet koningshuisverslaggever Nicholas Witchell. “De hertogin van Cornwall heeft geen gemakkelijke weg afgelegd als het om volledige acceptatie gaat”, vertelt hij aan BBC News. “Veel mensen gaven haar de schuld van het uiteenvallen van Charles’ eerste huwelijk met Diana, de prinses van Wales, en de Queen wilde haar inderdaad jarenlang niet onder ogen komen.” Toch zou Camilla zichzelf nu voldoende bewezen hebben. “Buckingham Palace houdt goed in de gaten hoe het publiek reageert op Camilla’s toekomstige status. Maar ze hebben er vertrouwen in dat dit algemeen aanvaard zal worden.”

Bron: Hello! Magazine, Royal Central, BBC News | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws