De ouderwetse titel die hertogin Kate nooit gebruikt

Dáárom gebruikt de Duchess of Cambridge, haar prinsessentitel nooit.

Lees ook

Achter de titels van de Britse royals gaat een heel web aan specifieke, ouderwetse en onregelmatige regeltjes schuil. Hoe kan het bijvoorbeeld dat Kate wel prinses ís, maar we haar niet zo kunnen noemen?

Drie prinsessen

Hertogin van Cambridge, dat is de titel die Kate Middleton sinds haar koninklijke huwelijk gebruikt. Maar sinds de dag dat ze haar prins het jawoord gaf, mag ze zich óók prinses van het Verenigd Koninkrijk noemen. Hoe zit 't ook alweer?

Meer dan honderd jaar geleden stelde de toenmalige koning, George V, vast wie welke titel mocht krijgen. De titel Princess is sindsdien alleen bedoeld voor de wettige dochters van de koning of koningin (zoals prinses Anne), de wettige kleindochters van de koning of koningin via de mannelijke lijn (zoals prinses Beatrice en prinses Eugenie) of de vrouw van een prins (zoals prinses Diana). Kate valt in die laatste categorie, maar gebruikt haar prinsessentitel niet. Net zomin als hertogin Camilla, hertogin Meghan en hertogin Sarah.

Prinses William

Bij haar huwelijk mocht burgermeisje Kate dan wel de rang van haar echtgenoot overnemen, volgens het boekje moest ze dan óók de voornaam van haar man in haar titel overnemen. Oftewel: Kate zou zich 'prinses William' moeten noemen. Vroeger was dit heel gebruikelijk, ook vrouwen zonder titel gingen bijvoorbeeld als 'Mevrouw James Smith' door het leven. Maar vandaag de dag klinkt het ons wel heel archaïsch in de oren, om nog niet over een gebrek aan emancipatie te spreken…

In plaats van het vreemde en ouderwetse 'prinses William', 'prinses Charles' of 'prinses Harry' gebruiken de royal ladies nu dus hun andere titels, die altijd voorrang krijgen. Aha!

Andere titels

In Engeland (en de rest van de wereld, toegegeven) is Kate alom bekend als de hertogin van Cambridge, maar in Schotland en Noord-Ierland heeft ze officieel andere titels. Daar is ze respectievelijk Countess of Strathearn en Lady Carrickfergus (hoe sprookjesachtig, die laatste!).

En wanneer prins Charles de troon bestijgt, verandert dit hele riedeltje weer voor Kate. De kans bestaat dat ze dan wél haar prinsessentitel gaat gebruiken en net als haar beroemde schoonmoeder Princess of Wales zal worden.

Prinses Charlotte

Nu we toch bezig zijn: ook de dochter van Kate heeft eigenlijk een bijzondere titel. Ze is geen kleindochter, maar een áchterkleindochter van de zittende Queen en zou daarom volgens de oude regels geen prinses moeten zijn. Queen Elizabeth bracht hier vlak voor de geboorte van prins George verandering in door te bepalen dat ook alle kinderen van de oudste zoon van de prins van Wales prince of princess zouden worden. Ben je er nog?

Bron: Good to | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws

Zie ook