Neemt hertogin Camilla dan toch de titel van prinses Diana over?

Van hertogin naar koningin, of eerst toch nog prinses?

De titel van Camilla, de hertogin van Cornwall, was het gesprek van de week. Vorig weekend maakte niemand minder dan Queen Elizabeth zélf bekend dat haar schoondochter in de toekomst koningin-gemalin zal worden genoemd. Maar betekent dat ook dat Camilla eerst de ‘upgrade’ naar prinses krijgt? 

Prinses van Wales

Hoe zit het ook alweer? Op papier is Camilla eigenlijk al prinses door haar huwelijk met Charles, de prins van Wales. Bij de bruiloft van Charles en Camilla in 2005 werd echter besloten dat de (weinig populaire) Camilla die Princess of Wales-titel beter niet kon gebruiken, omdat hij nog altijd onlosmakelijk verbonden is met wijlen prinses Diana. In plaats daarvan besloot ze een van haar andere titels te gebruiken: hertogin van Cornwall. Daarnaast is ze ook nog hertogin van Rothesay, gravin van Chester en sinds het overlijden van prins Philip ook de hertogin van Edinburgh. Keuze genoeg, maar toch klinken nu de voorzichtige geluiden dat Camilla haar prinsessentitel moet gaan gebruiken.

Van hertogin naar prinses

Royaltyverslaggever Jess Ilse van Royal Central is een van de mensen die het hoog tijd vindt dat Camilla zichzelf ‘prinses van Wales’ kan gaan noemen. Natuurlijk wordt prinses Diana, de eerdere drager van deze titel, ook 25 jaar na haar overlijden nog liefdevol herdacht. Maar de hertogin van Cornwall heeft de titel nu verdiend, volgens Ilse. “Het is passend dat ze nu de titel Princess of Wales gaat gebruiken als ze op een dag toch Queen Camilla wordt”, schrijft de koningshuiskenner in haar opiniestuk. “Camilla heeft de afgelopen twintig jaar laten zien wat voor een plaats ze inneemt binnen de Koninklijke Familie. Ze is gepassioneerd, welbespraakt, heeft het sterke karakter om de goede doelen te steunen en om haar echtgenoot bij te staan in zijn rol.”

Kate, Camilla en Queen Elizabeth. Beeld: BrunoPress

Maar of het grote publiek er net zo over denkt? De ‘oprechte wens’ van Queen Elizabeth om Camilla de volgende koningin te maken werd verrassend goed ontvangen in de Britse media. Maar haar ‘Prinses van Wales’ maken, zou nog een stuk gevoeliger liggen, vermoeden wij.

Kate als prinses van Wales

Lange tijd leek het erop dat Kate Middleton, de hertogin van Cambridge, de eerste zou zijn die de titel van prinses Diana zou overnemen. “Ik weet zeker dat het een bitterzoet moment zal zijn voor prins William”, liet een paleisbron daar eerder over los aan The Telegraph. “Dit zijn Diana’s zoon en zijn vrouw, dus op een bepaalde manier is de cirkel wel rond. Maar het zal ons ook herinneren aan wie we hebben verloren.”

Dat hertogin Camilla de titel aan zich voorbij liet gaan, is begrijpelijk, maar hoe is het als Kate de titel van Diana overneemt? De Duchess of Cambridge heeft haar populariteit in ieder geval mee, en volgens royaltykenner Katie Nicholl kan ze haar eigen invulling geven aan die nieuwe titel. “Een van de grootste successen van de hertogin is dat ze Diana’s nalatenschap juist niet probeert voort te zetten”, vertelt Nicholl aan ET Online. “Ze probeert niet om in haar voetsporen te treden, wat onmogelijk zou zijn. Wat Kate heel succesvol heeft gedaan, is haar eigen rol binnen de koninklijke familie vinden. Ze zal haar eigen stempel op die titel drukken.”

Bron: Royal Central, ET Online, Telegraph, Good to Know | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws