Waarom prinses Charlotte niet naar prinses Diana werd vernoemd

Er is een belangrijke reden voor.

Toen de hertog en hertogin van Cambridge in 2015 hun dochtertje verwelkomden, was het geen verrassing dat ze de volgnamen ‘Elizabeth’ en ‘Diana’ kreeg. Maar waarom was haar eerste naam eigenlijk niet Elizabeth of Diana?

Drie namen

Je hoeft geen royaltykenner te zijn om te raden aan wie prinses Charlotte Elizabeth Diana haar tweede en derde naam te danken heeft. De dochter van prins William en Kate Middleton is zowel vernoemd naar haar overgrootmoeder Queen Elizabeth als naar haar wijlen grootmoeder, prinses Diana. Echter, Kate en William hebben er bewust voor gekozen om deze namen als volgnamen te geven aan Charlotte en niet als eerste voornaam. Hier hadden de Cambridges een belangrijke reden voor.

Vernoemd

In een nieuwe documentaire van Channel 5, genaamd ‘Secrets of the Royal Palaces’, werd deze belangrijke reden besproken. Richard Kay, koninklijk journalist en columnist bij Daily Mail, zei: “Ik denk dat hij (prins Harry, red.) heel wijselijk heeft besloten om Charlotte niet de naam van zijn moeder als voornaam te geven. Alles wat ze (Charlotte, red.) deed en zei zou met Diana vergeleken worden.”

Diana als tweede naam voor Charlotte kon daarentegen geen kwaad. Hiermee wordt de herinnering aan haar in leven gehouden, zo legde de royaltykenner uit. Emily Andrews, koninklijk redacteur van de Mail on Sunday, voegde daaraan toe: “William heeft gesproken over het verlies van zijn moeder en de impact die dat heeft gehad. Hij denkt bijna elke dag aan haar en hij wil de herinnering aan zijn moeder levend houden.”

Prins George en prinses Charlotte
Prins George vlak na de geboorte van prinses Charlotte in 2015. Beeld: Brunopress

Symboliek

Ondanks dat Charlotte’s eerste naam dus niet Diana is, vindt William het wel belangrijk dat zijn dochter kennismaakt met dezelfde royal tradities als haar grootmoeder. Zo werd Charlotte – in tegenstelling tot haar broers prins George en prins Louis, die werden gedoopt in St James Palace – gedoopt St Mary Magdalene’s Church op het landgoed van de koningin in Sandringham. “Deze kerk heeft een belangrijke geschiedenis, door de moeder van William, Diana Spencer, aangezien zij daar ook gedoopt is”, aldus Emily Andrews. Meneer Kay voegde daar nog toe: “Prins William houdt van deze symboliek. Hij heeft duidelijk gemaakt dat hij Diana betrokken wilde hebben bij de reis die hij met Kate is begonnen.”

Harry en Meghan besloten daarentegen wel om hun dochter meteen naar Elizabeth en Diana te vernoemen. Lilibet Diana, werd vernoemd naar haar overleden grootmoeder, de prinses van Wales.

Bron: Express | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws