Naar wie is prinses Charlotte eigenlijk vernoemd?

Veel mensen weten niet dat de naam zowel een knipoog is naar de Windsors als naar de Middletons.

Toen de hertog en hertogin van Cambridge in 2015 hun dochtertje verwelkomden, was het geen verrassing dat ze de volgnamen ‘Elizabeth’ en ‘Diana’ kreeg. Maar naar wie is prinses Charlotte nog meer vernoemd?

Charlotte Elizabeth Diana

Je hoeft geen royaltykenner te zijn om te raden aan wie prinses Charlotte Elizabeth Diana haar tweede en derde naam te danken heeft. De dochter van prins William en Kate Middleton is zowel vernoemd naar haar overgrootmoeder Queen Elizabeth als naar haar wijlen grootmoeder, prinses Diana. De naam Elizabeth deelt ze bovendien ook met Williams nichtjes Lady Louise en prinses Beatrice en zijn tante, prinses Anne. ‘Diana’ is tegenwoordig ook de tweede naam van Charlottes nichtje Lilibet. Genoeg familienamen dus, maar veel mensen weten niet dat ‘Charlotte’ zelf ook een knipoog is naar zowel de Windsors als de Middletons.

Knipoog naar opa en tante

De naam Charlotte komt oorspronkelijk uit Frankrijk, waar hij als vrouwelijk vorm van ‘Charles’ werd gebruikt. De naam van de prinses heeft dus een duidelijke connectie met die van haar opa, prins Charles.

Beeld: BrunoPress

Maar ook de Middletons hebben een Charlotte in hun midden. Het is namelijk de tweede naam van Kates zusje Pippa (voluit Philippa Charlotte). Bij het kiezen van de naam van hun dochtertje zouden de Cambridge’jes dus naar beide kanten van de familie hebben gekeken.

Pippa Middleton met ouders Carole en Michael, december 2021. Beeld: BrunoPress

Aan de Spencer-kant van de familie heeft prins William bovendien ook nog een nichtje met de naam Lady Charlotte Diana. Dit nichtje werd ruim twee jaar voor zijn ‘eigen’ Charlotte geboren. Lady Charlotte is de jongste dochter van Charles Spencer, het broertje van wijlen prinses Diana. De oom van prins William was er destijds als de kippen bij om zijn neefje te complimenteren met de namen van zijn dochtertje. “Perfecte namen”, schreef Charles Spencer op Twitter. “Mijn 2-jaar oude Charlotte Diana zal het geweldig vinden om een naam met haar nichtje te delen. Het is een leeftijd waarop ze denkt dat de hele wereld om haar draait!”

Queen Charlotte met haar dochter Charlotte. Beeld: portret Francis Cotes via Wikimedia Commons

Bridgerton-fans zullen weten dat prinses Charlotte ook niet de eerste royal is die deze naam draagt. De koningin Charlotte die voorkomt in de populaire Netflix-serie, heeft namelijk echt bestaan. Van 1761 tot 1818 kende Engeland deze Queen Charlotte als de vrouw van koning George III. Hun oudste dochter, de princess royal, kreeg ook de naam Charlotte en werd later de koningin van het (nu Duitse) Württemberg. De dochter van Wills en Kate is dus zeker niet alleen!

Mignonette

Allemaal leuk en aardig, maar thuis in Kensington Palace wordt prinses Charlotte zelden bij haar volledige naam genoemd. Haar beide ouders hebben een ander koosnaampje voor hun meisje. Moeder Kate noemt haar dochter ‘Lottie’ of ‘poppet’, zo hebben mensen die de hertogin hebben ontmoet kunnen melden. Prins William maakt het een stuk ingewikkelder. In een video op het Instagram-account van de hertog en hertogin van Cambridge spreekt Wills zijn dochter aan met ‘mignonette‘, een Franse liefkozing die ‘klein en schattig’ betekent. Prins William spreekt vloeiend Frans, zoals een royal betaamt, dus zo vreemd hoeft het niet te zijn. Behalve dat mignonette ook een soort saus is…

Bron: Romper | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws