Wie was de eerste Lady Diana Spencer (naar wie Diana is vernoemd)?

Ook de eerste Lady Diana Spencer werd bíjna prinses van Wales.

Best bijzonder: lang voordat Lady Diana Spencer in het huwelijksbootje stapte met de prins van Wales, was er een ándere Lady Diana die bijna de prinses van Wales was geworden.

De Spencer-stamboom

Wijlen prinses Diana had een indrukwekkende stamboom: die zit tjokvol Britse adellijke namen en connecties met de koninklijke familie. Zo was er al eerder een Lady Diana Spencer die bijna prinses van Wales en koningin van Groot-Brittannië had kunnen worden. Toch heeft het lot iets anders bepaald.

We moeten daarvoor wel even terug in de tijd. De eerste Lady Diana Spencer leefde van 1710 tot 1735, een tijd waarin de Oranjes nog ‘doodgewone’ stadhouders waren en de moeder van Marie Antoinette nog geboren moest worden. Zó lang geleden dus.

Dear little Di

Gravin Anne met haar dochter Lady Diana. Portret door Godfrey Kneller, via Wikimedia Commons.

De eerste Lady Diana Spencer was de dochter van Charles Spencer (de derde Earl van Sunderland) en Anne Spencer (de gravin van Sunderland, geboren als Lady Anne Churchill). De kleine Lady Diana werd door haar familie ‘dear little Di‘ genoemd. Toen ze slechts zes jaar oud was overleed haar moeder, die een belangrijke hofdame van koningin Anne was. Het was droevig genoeg de eerste in een reeks sterfgevallen. Diana’s vader hertrouwde, maar de drie kinderen die hij met zijn tweede vrouw kreeg, overleden allen op jonge leeftijd. De Earl zelf kwam om het leven toen Lady Diana pas twaalf jaar oud was.

Duchess of Marlborough

Een belangrijk familielid was Diana’s oma van moederskant, de hertogin-weduwe van Marlborough. Zij was dol op het meisje dat omschreven werd als ‘aantrekkelijk, charmant en meelevend.’ Grootmoeder en kleindochter waren onafscheidelijk, en de Duchess noemde Diana de meest verstandige jonge vrouw die ze kende. Haar lieve karakter, knappe verschijning en goede band met de hertogin betekende dat Lady Diana een fantastische partij was voor vrijgezelle adellieden. De hertogin van Marlborough vond echter geen graaf goed genoeg voor haar geliefde kleindochter. Er moest en zou een betere positie langskomen.

Beeld: Wikimedia Commons

Prinses van Wales

In het geheim legde ze contact met de oudste zoon van de koning: Frederik, de prins van Wales. Die zat nogal diep in de schulden, dus ze bood hem én 100.000 pond én de meest gewilde society-bruid van het moment. Lady Diana Spencer zou met hem trouwen en de prinses van Wales worden, de toekomstige koningin van Engeland. Klonk als een uitstekende deal, zowel voor Diana als voor Frederik. De geheime royal wedding was al zo goed als geregeld toen de premier lucht kreeg van het plan. Hij was het niet bepaald eens met de match: als prins Frederik een buitenlandse prinses zou trouwen, zou dat véél beter zijn voor de banden tussen Engeland en de andere Europese koninkrijken.

Riante bruidsschat ten spijt, de prins moest het aanbod om Lady Diana te trouwen afwijzen. Razendsnel ging de hertogin-weduwe van Marlborough op zoek naar een andere echtgenoot voor haar favoriete kleindochter. Die vond ze in Lord John Russell, het jongere broertje van de hertog van Bedford.

Beeld: Wikimedia Commons

Hertogin van Bedford

De hertogin had zo’n vermoeden dat dit jongere broertje zelf wel eens de volgende Duke of Bedford zou kunnen worden. Zoals we al eerder zagen in dit lesje geschiedenis, was dit een tijd waarin jonge sterfgevallen helaas aan de orde van de dag waren. En ze kreeg gelijk. De oorspronkelijke hertog stierf, John Russell werd de nieuwe Duke, en Lady Diana Spencer was voortaan Duchess of Bedford.

Daarna wachtten er echter nog meer tragedies op Diana. Op haar 22ste verloor ze haar eerstgeboren kindje, kort na zijn doop. Haar tweede zwangerschap eindigde in een miskraam. En tijdens haar derde zwangerschap liep Diana tuberculosis op, waaraan ze uiteindelijk overleed. Ze was toen nog maar 25 jaar oud.

Diana & Diana

Hertogin Diana liet dus geen nageslacht na – de latere Lady Diana Spencer, die volgens sommige bronnen naar haar vernoemd is, stamt af van Diana’s broer John Spencer. Victoria Massey, de biograaf van de eerste Lady Diana, merkte op hoeveel de twee Diana’s met elkaar gemeen hadden. Beiden groeiden op in hetzelfde landgoed, Althorp House, beiden moesten vanaf hun zesde hun moeder missen (de eerste Diana door een overlijden, de tweede Diana door een scheiding), beiden werden voorgesteld als bruid voor de prins van Wales en beiden overleden veel te jong.

De naam leeft nu nog voort in de twee kleindochters van de prinses van Wales: prinses Charlotte Elizabeth Diana van Cambridge en Lilibet Diana Mountbatten-Windsor.

Bron: Five Minute History | Beeld: BrunoPress, WikiMedia Commons

Laatste nieuws