Markies & Burggraaf? Wat betekenen deze Koninklijke Titels eigenlijk?

Met al die koninklijke titels zijn we soms het spoor bijster. Hoewel de meesten van ons bekend zijn met termen zoals koning of koningin en prins of prinses, zijn er een handvol koninklijke titels die minder bekend zijn.

Lees ook

Met al die koninklijke titels zijn we soms het spoor bijster. Hoewel de meesten van ons bekend zijn met termen zoals koning of koningin en prins of prinses, zijn er een handvol koninklijke titels die minder bekend zijn. Om ooit een koninklijke faux pas te kunnen mijden, is hierbij een overzicht met de betekenissen van sommige minder bekende titels.

LEES OOK: De ontroerende woorden van prins William toen Diana haar titel verloor

Koning en koningin

Deze persoon – ook bekend als Zijne of Hare Majesteit – is de rechtmatige leider van een land. Hij of zij krijgt deze rol wanneer de regerende vorst de troon afstaat, zich terugtrekt of komt te overlijden. De koning vervult taken van staatkundige aard, zoals de ondertekening van wetten en het beëdigen van bewindslieden en commissarissen van de koning, en taken van ceremoniële aard, zoals het ontvangen van andere staatshoofden en buitenlandse ambassadeurs en het afleggen van staatsbezoeken.

Nederland bestaat sinds 1813 als zelfstandige eenheidsstaat. Sinds 16 maart 1815 is Nederland een koninkrijk, nadat soeverein vorst Willem zichzelf tot koning uitriep.

Hertog en hertogin

De titel (een van de hoogste graad) hertog of hertogin wordt traditioneel toegekend aan een prins en zijn echtgenote. Voorbeeld is prins Harry en Meghan, zij zijn na hun huwelijk hertog en hertogin van Sussex geworden. Vroeger had een hertog of hertogin het land zelf in handen en mocht hiermee doen wat hij of zij wilde. Tegenwoordig is het meer een eervolle titel dan dat het aankomt op land en macht.

Markies en markiezin

Markies (of ook wel: markgraaf) is een adellijke titel. In rangorde van de Belgische en Nederlandse adel staat de markiezentitel boven die van graaf en onder die van hertog. In België zijn er nog acht families die de titel 'markies' dragen. 

Graaf en gravin

Graaf titels worden doorgegeven van vader op zoon en gravin titels alleen bij huwelijken. Prins Edward – hij is graaf van Wessex en zijn vrouw Sophie, de gravin van Wessex – is een voorbeeld in het Britse Koningshuis. En hij is dan ook de enige met deze titel. In Nederland zijn dit de kinderen van prins Constantijn en prinses Laurentien, zij dragen de titels graaf en gravin. Waarom zou je denken? Dit om het aantal leden van het Koninklijk Huis terug te brengen. Alleen de kinderen van de koning of de troonopvolger (in Nederland) kunnen nog prins of prinses zijn.

Burggraaf en burggravin

Zo worden de kinderen van een graaf genoemd. De zoon van prins Edward, James, is bijvoorbeeld een burggraaf. De oorsprong van de naam ligt in het leenstelsel van de Middeleeuwen. De stand van een burggraaf was niet overal hetzelfde: burggraven konden onder een koning, bisschop of landheer staan en konden een bestuurlijke, militaire en/of juridische functie vervullen.

Baron en barones

Deze titel kan worden doorgegeven of worden geschonken. Deze werd aanvankelijke gecreëerd om een hoofdhuurder van de vorst aan te duiden (iemand die land bezat en het gebruikte voor feodale grondbezit) en het Parlement mocht bijwonen.

 

BRON: PUREWOW, BEELD: BSR AGENCY, THE ROYAL FAMILY, KONINKLIJK HUIS 

Laatste nieuws

Zie ook