Stevig op de troon: koning Harald van Noorwegen mag 85 kaarsjes uitblazen

Het Noorse Koningshuis deelt leuke plaatjes van hem op Instagram.

Hiep hiep hoera: koning Harald van Noorwegen is vandaag jarig. De strenge, maar rechtvaardige vorst mag maar liefst 85 kaarsjes uitblazen. En denkt zéker niet aan aftreden. Ter ere van zijn verjaardag heeft het Noorse Koningshuis twee foto’s uit zijn jonge jaren gedeeld op Instagram. Kijk mee!

Van Noorwegen naar Zweden en de VS

Op 21 februari 1937 komt Harald ter wereld op het Noorse landgoed Skaugum. Hij is de enige zoon van koning Olaf V en prinses Märtha. Hij heeft twee oudere zussen: prinses Ragnhild en prinses Astrid. Tijdens de Tweede Wereldoorlog leefde de Noorse koninklijke familie in ballingschap in Zweden en de Verenigde Staten, waarna ze in 1945 naar Noorwegen terugkeerde.

Geheime liefde

In 1957 overleed koning Haakon VII, de opa van Harald. Daardoor werd Haralds vader Olaf koning en kreeg Harald de titel ‘kroonprins van Noorwegen’. Hij ging studeren aan de militaire academie van Noorwegen en aan de universiteit van Oxford. In de jaren zestig verloor Harald zijn hart aan burgermeisje Sonja Haraldson. Ze werkte als coupeuse en was niet van adel, wat zowel koning Olaf als het hof veel zorgen baarde. Hun liefde moest daarom lange tijd geheim blijven.

Koning Harald en koningin Sonja, 2021. © Kongehuset.no, Jørgen Gomnæs 

Ultimatum

Uiteindelijk heeft Harald zijn vader voor het blok gezet. Hij zou ongetrouwd blijven als hij niet met Sonja mocht trouwen. Omdat zijn zussen als vrouwen niet op de troon mochten, zou dat het einde van de Noorse monarchie betekenen. Daarom ging koning Olaf uiteindelijk morrend overstag. Harald en Sonja stapten in 1968 in het huwelijksbootje en kregen twee kinderen: prinses Märtha Louise (1971) en prins Haakon Magnus (1973). Volgens de Noorse wet konden dames destijds geen koningin worden, waardoor Haakon de troonopvolger werd (net als Harald destijds). Inmiddels is die wet echter aangepast; Haakons dochter prinses Ingrid Alexandra wordt gewoon kroonprinses als Haakon zijn vader opvolgt.

koningspaar-en-kinderen

Koning Harald, koningin Sonja, prins Haakon Magnus en prinses Mette-Marit, 2016. © Kongehuset.no, Jørgen Gomnæs 

Lange tijd op de troon

In 1991 overleed koning Olaf en besteeg Harald de troon. Sindsdien is hij een stabiele factor in Noorwegen. In 2003 werd blaaskanker bij hem geconstateerd, maar daaraan werd hij succesvol geopereerd. In 2005 werd hij gedotterd. Beide keren verving prins Haakon hem als regent. Toch denkt Harald nog altijd niet aan een troonwissel. “Ik voel me gezond en leeftijd is maar een getal”, zei hij in een interview met het Norwegian News Agency.

Rustig jaar

Inmiddels is Harald dus 85 jaar oud. Het afgelopen jaar deed hij het rustig aan, omdat hij moest herstellen van een knieoperatie. Hij maakte alleen een aantal korte reisjes door Noorwegen en hield zich verder redelijk stil. Zijn verjaardag viert hij met een aantal naaste familieleden in het buitenland, zo maakt het Noorse hof vorige week bekend. Een goed moment om uit te zieken van het verkoudheidsvirus dat hij een aantal weken geleden opliep. Er was in Noorwegen even wat stress over een mogelijke coronabesmetting bij de koning, maar na meerdere tests bleek dat niet het geval te zijn. Wel heeft zijn zoon Haakon hem bij enkele koninklijke taken vervangen.

Op Instagram deelt het Noorse koninklijk huis drie foto’s ter ere van Haralds verjaardag. We zien Harald als oudere man, als jongeman en als kind. Bij de foto is te lezen dat Noren hun koning kunnen feliciteren via een speciaal elektronisch formulier op de website van het koningshuis. We hopen dat hij een mooie dag heeft vandaag!

Bron: Vorsten | Beeld: kongehuset.no

Laatste nieuws