Na 34 jaar: prachtige nieuwe foto van prinses Diana onthuld

'Dit portret laat zien dat ze een nieuwe foto-identiteit voor zichzelf wilde creëren.'

Over prinses Diana zijn talloze boeken geschreven en documentaires gemaakt. Toch duikt er zo nu en dan een niet eerder vertoonde foto op van de Princess of Wales – zoals dit indrukwekkende portret uit 1988.

Opvallende keuze

Deze week deelde Historic Royal Palaces, de organisatie die meerdere paleizen beheert, een nog onbekende foto van wijlen prinses Diana op Instagram. Dat deze afbeelding uit 1988 nooit eerder door het grote publiek is gezien is best bijzonder, want de foto lijkt juist voorbestemd als officieel portret.

De Prinses van Wales werd hier vastgelegd door David Bailey. Een opvallende keuze, legt Historic Royal Palaces uit. “Diana’s keuze voor Bailey als koninklijk fotograaf, met zijn gedurfde minimalistische stijl, laat haar wens zien om een nieuwe foto-identiteit voor zichzelf te creëren.”

Terughoudend

De portretfoto, waarop een 27-jarige prinses Diana ’terughoudend, stoïcijns wegkijkt’, was inderdaad oorspronkelijk bedoeld om tentoongesteld te worden in de beroemde Londense National Portrait Gallery. Uiteindelijk bleef het portret toch in het archief van Bailey verborgen – tot op vandaag dus.

Door een koninklijke lens

De foto van prinses Diana zal nu alsnog tentoongesteld worden door Historical Royal Palaces. Het portret maakt onderdeel uit van de expositie Life Through a Royal Lens die van 4 maart 2022 tot en met 30 oktober 2022 te zien is in Kensington Palace, het paleis waar prinses Diana ooit woonde en waar de Cambridge’jes nu hun onderkomen hebben. (Kaartjes reserveer je hier).

“Voor mij is dit de meest krachtige afbeelding van de tentoonstelling”, vertelt Kensington-curator Claudia Acott Williams. Andere foto’s in deze expositie zijn onder andere een niet eerder vertoonde foto van Queen Elizabeth en prins Philip en foto’s die Kate Middleton van haar drie kinderen, prins George, prinses Charlotte en prins Louis, genomen heeft. Voor royaltyliefhebbers zeker een bezoekje waard!

Bron: Historical Royal Palaces, People | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws