Terugblik: het eerste portret van Queen Elizabeth als koningin

Niet zomaar een portret, dat was wel duidelijk.

Wat als je portretfoto plotseling op allerlei muntstukken, bankbiljetten en postzegels moet komen te staan? Juist ja, dan schakel je razendsnel een goede fotograaf in. Deze eerste foto’s van de Queen gingen heel de wereld over.

#Throwback

Het Britse koninklijk huis deelt op Instagram een terugblik naar de dag waarop de allereerste portretfoto’s van Queen Elizabeth genomen werden, deze week precies zeventig jaar geleden. Slechts twintig dagen nadat ze de troon besteeg, poseerde de Queen voor haar eerste officiële portretfoto’s als vorstin. En dat was nogal een big deal voor de kersverse koningin. De foto’s zouden namelijk gebruikt worden voor alle nieuwe muntstukken, bankbiljetten en postzegels. Daarnaast kregen alle Britse ambassades ter wereld een portret van de Majesteit opgestuurd. Oftewel: dagelijks zouden miljoenen mensen dit portret onder ogen krijgen. No pressure

Waar wij tegenwoordig 276 foto’s maken voordat we er één hebben die ‘goed genoeg’ is voor op Instagram, had fotograaf Dorothy Wilding ‘slechts’ 59 pogingen nodig totdat ze het perfecte portret geschoten had.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door The Royal Family (@theroyalfamily)

Verjaardagscadeau

Een postzegel-waardig plaatje is het zeker: een duidelijk silhouet, een serieuze foto met toch een vleugje koninklijke allure door de glinsterende juwelen. De ketting die de 25-jarige Queen Elizabeth hierboven draagt, was een verjaardagscadeau dat ze een aantal jaren eerder van de regering van Zuid-Afrika had gekregen. Tot op de dag van vandaag zou ze naar het sieraad verwijzen als ‘mijn beste set diamanten.’

Forever young

Het is te hopen dat de Queen ook zo te spreken was over haar portretfoto’s, want ze bleven maar liefst 15 jaar lang de Britse postzegels sieren Toen Elizabeth in de veertig was, vond men het tijd om de kiekjes van een 25-jarige jonge blom maar eens te vervangen door een iets recentere beeltenis. Al bleek een update daarna niet meer nodig: sinds 1967 (!!!) is het portret op de postzegels niet meer gewijzigd. Kijk, zo blijf je toch een beetje forever young.

Kijkje nemen

Toevallig nog een reisje naar Londen op de planning staan? De eerste portretten van Queen Elizabeth zullen deze zomer te bezichtigen zijn in de State Rooms van Buckingham Palace, samen met de juwelen die ze op de foto’s draagt – dus kun je met eigen ogen ‘de beste diamanten’ van H.M. bewonderen.

De tentoonstelling Platinum Jubilee: The Queens Accession is te zien in Buckingham Palace van 22 juli 2022 tot en met 2 oktober 2022. Tickets (30 pond per persoon) reserveer je via de Royal Collection Trust.

Bron: Tatler, Marie Claire UK, Royal Collection Trust | Beeld: BrunoPress / Instagram @theroyalfamily/Dorothy Wilding

Laatste nieuws