Waarom je op een selfie altijd minder goed uit de verf lijkt te komen

Hoe kan het toch dat je er in de spiegel zo goed uit ziet maar op je selfie minder?

Heb je een nieuwe make-up look uitgeprobeerd en ben je van plan jezelf eens goed op de kiek te zetten? Een selfie it is. Echter blijkt na het schieten van de selfie ineens dat je hier helemaal niet zo goed opstaat als je had gehoopt. Hoe kan het toch dat je er in de spiegel uitziet om door een ringetje te halen en het op de selfie maar niet wil lukken? We leggen het je uit.

Mislukte pogingen

Het maken van een mooie selfie is nogal een kunst. Als wij een mooi plaatje van onszelf proberen te schieten, kost ons dat op z’n minst 83 pogingen. Of het lukt helemaal niet en we geven de strijd maar op. We hebben ons allemaal wel eens afgevraagd waarom het maken van een selfie nou niet wil lukken. Is het je haar? Je rimpels die misschien erger lijken op camera? In de spiegel lijkt dit ineens allemaal een stuk onschuldiger. De reden? Het heeft alles te maken met je spiegelbeeld.

2D-versie

Je ziet jezelf sowieso een aantal keer per dag in de spiegel. Of het nou is om tanden te poetsen, je op te maken of oorbellen in te doen. En omdat je jezelf een paar keer per dag in de spiegel ziet, ben je gewend aan je spiegelbeeld en vind je dit dan ook sneller aantrekkelijker dan wanneer je jezelf terugziet op foto's.

Op foto's zie je jezelf vaak omgekeerd, of asymmetrisch omdat je telefoon je selfie meestal automatisch omdraait. Daarnaast is je gezicht in de spiegel veel meer symmetrisch. De asymmetrie is namelijk minder in de reflectie van de spiegel, terwijl foto's eigenlijk een soort 2D-versie van jezelf zijn en dus 'platter' lijken. Bepaalde vormen en hoeken op je gezicht kunnen daarom afgevlakt of vervormd lijken op de foto. Ook legt de foto je gezichtsuitdrukkingen vast, die je normaal gesproken niet echt zullen opvallen wanneer je in de spiegel kijkt, omdat dit onderdeel is van jezelf. Snap je? It's not you, it's your phone.

Bron: Girlscene | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws