Glamour met een knipoog

Bijna alle royals lappen deze bijzondere regel aan de laars

Bij iedere aangelegenheid zijn er natuurlijk ontzettend veel etiquettevoorschriften waar de royals rekening mee moeten houden. Met al die regels snappen wij best dat er altijd een aantal gebroken worden, en geen selfies maken is daar één van!

Bijna alle royals lappen deze bijzondere regel aan de laars

Van koningin Máxima tot aan koningin Camilla, allemaal ontkomen ze er niet aan: het maken van selfies. Officieel is dit niet de bedoeling, maar tegenwoordig gaan wel meer dingen niet zoals het oorspronkelijk heurt. Al zit er wel een goede reden achter het verbod op selfies.

Selfie verbod

Tijdens een van haar eerste uitstapjes als royal liet hertogin Meghan een echtpaar dat met haar op de foto wilde beleefd weten dat het 'niet toegestaan is om selfies te nemen'. En ook een genodigde van een Garden Party bij Buckingham Palace maakte later bekend dat de camera op jezelf richten niet geoorloofd is.

"Ze benadrukten meerdere keren: geen selfies. De reden hiervoor is dat ze niet willen dat mensen hun rug keren naar de leden van de koninklijke familie. Dat is erg belangrijk voor hen", herinnert de tuinfeestbezoeker, Greg Agnew, zich. "Je mag nooit je rug keren naar de royal family en je mag ook niet zomaar op hen afstappen en beginnen te praten."

Sterk afgeraden

Oké, wij snappen ook wel dat het tijdens een koninklijk tuinfeest niet de bedoeling is om te pas en te onpas selfies te maken met de royals. Maar ook tijdens bezoeken aan steden, regio's of bedrijven wordt het de royals sterk afgeraden om selfies te (laten) nemen, weet koningshuisdeskundige Victoria Arbiter. "Royals zullen altijd kiezen voor persoonlijke interactie in plaats van mensen laten schreeuwen om selfies. Als je er één laat nemen, wordt het al snel overweldigend." Daarnaast is het ook voor de veiligheid niet ideaal, zegt Arbiter. "Aangezien je heel dicht bij elkaar moet gaan staan."

Respect tonen, persoonlijke interactie en veiligheid ten spijt: sommige royals lappen deze regel weleens aan hun laars. En tegenwoordig is er eigenlijk ook geen ontkomen meer aan, want je wil natuurlijk wel immer sociaal en beleefd blijven. Zo deed hertogin Camilla er tijdens de royal tour in Australië niet moeilijk over om op de kiek te gaan met een fan.

Camilla poseert voor een selfie in Samoa (Beeld: NL Beeld)

En ook prinses Kate doet absoluut niet moeilijk over een fotootje hier en daar:

Prinses Kate met een fan tijdens de Coronation Concert voor Charles (Beeld: NL Beeld)

Maar ook van onze eigen Oranjes zijn we eigenlijk niet anders gewend. Waar zij ook gaan of staan, overal moet geposeerd worden voor een kiekje!

Máxima heeft maar liefst vier camera's op haar gericht (Beeld: NL Beeld)
Amalia poseert voor een kiekje tijdens Koningsdag 2024 (Beeld: NL Beeld)

Benaderbaar

Tja, het moge duidelijk zijn: in het huidige tijdperk is het taboe op koninklijke selfies eigenlijk niet echt relevant meer. Royals staan dichter bij de mensen dan ooit en benaderbaar zijn staat steeds hoger in het vaandel. En dat vinden wij stiekem hartstikke leuk, want al die selfies leveren vrijwel altijd leuke en grappige momenten op!

Royalty
  • Insider, Mirror, Beau Monde archief
  • NL Beeld