Glamour met een knipoog

Oeh! Dit zijn de regels waar Hunne Hoogheden zich tijdens een royal tour aan moeten houden 

Koning Charles en koningin Camilla zijn momenteel bezig met hun koninklijke tour door Australië. En hoewel dat natuurlijk een leuke uitstap is, zijn er genoeg regels waar zij en andere leden van de koninklijke familie zich aan moeten houden. Van kleding tot reisgenoten – er komen heel wat bijzondere regeltjes bij kijken!

royal aankomst tijdens koninklijke tour

Koninklijke tripjes zijn strikt gereguleerd - wat je moet dragen, met wie je moet vliegen en wat je moet inpakken, alles staat vast! Tenminste, dat is de bedoeling. Er is één regel die de royals zo nu en dan overtreden...

Kleding-switch

Royals zien er altijd op hun best uit als ze uit het vliegtuig stappen. En dat is niet zomaar! De Koninklijke Hoogheden moeten zich tijdens de vlucht namelijk omkleden. Koninklijk expert Marcia Moody vertelde aan Town & Country dat "er last-minute briefings worden gegeven in het vliegtuig. Royals moeten op het laatste moment hun kleding wisselen om kreuken in hun outfits te voorkomen." Tja, zo kunnen wij ook wel fris en fruitig aankomen op bestemming.

Een zwarte outfit

Eén van de regels is een beetje luguber. Na de dood van een vorst geldt namelijk dat andere leden van de koninklijke familie alleen in het zwart gezien mogen worden. Oók als zij op reis zijn! Wijlen Koningin Elizabeth was samen met prins Philip op een koninklijke rondreis door Afrika toen het nieuws bekend werd dat haar vader, koning George VI, overleed. Je raadt het al... Elizabeth had geen zwarte kleding bij zich en mocht het vliegtuig bij terugkeer niet verlaten tot een kleedster met spoed een gepast outfitje had gebracht. Sindsdien is het dus verplicht om een zwarte outfit mee te nemen op royal tour.

Respect

De leden van de koninklijke familie moeten Groot-Brittanië vertegenwoordigen op het wereldtoneel. Het is dan ook niet heel gek dat de Hoogheden een deel van de moedertaal moeten leren van het land dat ze bezoeken, zodat ze iedereen op een gepaste manier kunnen begroeten. Ook dragen de royals vaak kleding of accessoires die een bijzondere betekenis hebben voor de lokale bevolking.

Zou Charles hoge ogen gooien met zijn Swahili? (Beeld: NL Beeld / Abaca Press)

Familietripjes

De regel die nog wel eens wordt overtreden is de regel die bepaalt dat gezinsleden niet samen mogen reizen. De reden hierachter? Als het vliegtuig zou neerstorten, worden meerdere familieleden in één keer weggevaagd en dat willen we natuurlijk voorkomen. Er moet immers wel een duidelijke opvolger zijn voor de troon.

Nu de veiligheid van luchtvaartmaatschappijen is verbeterd, wordt deze regel vaak niet meer nageleefd: Prins George en Prinses Charlotte gingen in hun vroege jaren met hun ouders mee op koninklijke reizen en prins Harry en Meghan Markle brachten hun zoon Archie in 2018 mee naar Kenia.

Britse luchtvaartmaatschappij

De Britse koninklijke familie moet met de luchtvaartmaatschappij van het land vliegen. Best logisch, toch? Deze regel is wel flexibel, want het is niet altijd mogelijk. Toen prins William en prinses Kate bijvoorbeeld naar Pakistan vlogen, vlogen ze om veiligheidsredenen in een RAF-vliegtuig.

De regel geldt overigens alleen voor koninklijke reizen. Voor vakanties mogen de royals zelf een luchtvaartmaatschappij kiezen.

Aankomst van Camilla en Charles in Kenia (Beeld: NL Beeld / Abaca Press)

Koninklijke skills in het team

Er wordt veel werk gestoken in de voorbereiding van koninklijke reizen. Er is dan ook flink wat personeel nodig om het succes van zo'n tripje te garanderen - van persoonlijke assistenten tot hulp bij eventuele wijzigingen in een reisschema of een kapper om ervoor te zorgen dat de coupe van koninklijke gasten er tiptop uitziet. Dat personeel moet natuurlijk wel de beste kwaliteit leveren!

Tweewekelijkse reizen

Maandenlange koninklijke tours zijn uit den boze - tegenwoordig wordt verwacht dat de reizen 'slechts' twee weken duren. Dat betekent echter wel dat royals vaak meerdere afspraken op één dag inplannen. Maar zo'n druk schema zijn de Koninklijke Hoogheden natuurlijk wel gewend.

Eigen bloed

And last but not least... De dokter die de royals vergezelt, moet zakken bloed inpakken met dezelfde bloedgroep als die van de vorst. Niet zo glamoureus, maar wel van groot belang met het oog op de gezondheid van de vorst!

Er zijn dus flink wat regels waar de royals rekening mee moeten houden als ze naar het buitenland vertrekken. Gelukkig hebben de royals genoeg mensen in dienst die ervoor zorgen dat ze daar piekfijn aan voldoen!

Royalty
  • HELLO!
  • NL Beeld