Glamour met een knipoog

Koning Charles aangevallen in Australië: 'Dit is niet jouw land!'

Een minder leuk moment tijdens de royal tour in Australië en Samoa. Tijdens zijn speech aan het parlement werd koning Charles onderbroken door een aanval van een Australische senator. Pas na een minuut kon de vrouw door beveiliging worden afgevoerd.

Koning Charles aangevallen in Australië

Koning Charles en koningin Camilla zijn au moment op werkbezoek in Australië en Samoa. Hoewel ze op het vliegveld van Sydney nog warm ontvangen werden door een aantal Australische afgevaardigden, bekoelde de sfeer tijdens een bezoek aan het parlement. Daar kreeg de koning namelijk de volle laag van een boze senator.

Protest

Afgelopen zondag was het Britse koningspaar op bezoek bij het Parliament House in Canberra, waar Charles een speech voor alle parlementsleden hield. Maar vlak nadat hij zijn speech afsloot, ging het mis.

De inheemse Lidia Thorpe, onafhankelijk senator binnen het parlement, liep naar het podium toe en begon te schreeuwen: "Dit is niet jullie land. Jullie hebben genocide gepleegd op ons volk. Geef ons ons land terug. Geef ons wat jullie van ons hebben gestolen: onze botten, onze schedels, onze baby's, ons volk. Jullie hebben ons land verwoest."

Hierop kwam de beveiliging in actie, en de 51-jarige senator werd uiteindelijk afgevoerd - luid schreeuwend weliswaar. "Dit is niet jullie land, dit is niet jouw land. Jij bent niet mijn koning, jij bent niet onze koning."

Kolonie

Australië was oorspronkelijk een kolonie van Engeland, maar in 1901 werd het onafhankelijk. De Britse vorst bleef echter het staatshoofd, en daardoor is Charles nog altijd koning van het land. Maar daar zijn veel mensen het niet mee eens, vanwege de hele koloniale geschiedenis die aan de situatie kleeft. Senator Lidia Thorpe is er daar dus één van.

De senator kwam eerder al in het nieuws toen ze in 2022 opnieuw werd verkozen en de eed moest afleggen. Met opgeheven vuist sprak ze toen de woorden "Ik beloof trouw aan hare koloniserende majesteit koningin Elizabeth II" - en dat was niet de bedoeling natuurlijk. Ze werd gevraagd de eed te herhalen zónder de koningin kolonisator te noemen.

Charles en Camilla in Australië

Gelukkig maken Charles en Camilla ook genoeg leuke momenten mee tijdens hun royal tour in Australië. Vlak na hun aankomst in Sydney kregen ze bijvoorbeeld een bijzondere lichtshow te zien, waarbij het Sydney Opera House verlicht werd met foto's van de koning in Australië.

Foto's van oude bezoekjes aan Australië worden geprojecteerd op het Opera House (Beeld: NL Beeld)

Bovendien werd het koningspaar door het overgrote deel van de Australische bevolking wél heel hartelijk ontvangen. Royal-fans vanuit heel het land verzamelden zich om een glimp op te vangen van de koning en koningin.

'Ik heb mijn kniksje geoefend' staat er op het spandoek (Beeld: NL Beeld)

Voor Charles en Camilla is dit de eerste keer dat ze het land bezoeken als koning en koningin. Het paar zal nog tot woensdag in Australië verblijven, en daarna maken ze de oversteek naar Samoa waar ze hun royal tour voortzetten. Laten we maar hopen dat ze daar geen woedende protesteerders zullen treffen...

Royalty
  • Vorsten, Express
  • NL Beeld / PA Images