BBC en privésecretaris Diana treffen schikking over interview uit 1995

Het interview heeft de privésecretaris veel schade berokkend.

In 1995 gaf Lady Di een spraakmakend interview bij de BBC voor het programma Panorama. Onderzoek liet zien dat dat interview onder valse voorwendselen tot stand is gekomen. Patrick Jephson, de voormalig privésecretaris van prinses Diana, krijgt daarom een schadevergoeding.

Openhartige uitspraken

Op 20 november 1995 werd An Interview with HRH The Princess of Wales uitgezonden door de BBC. Het interview was opgenomen als onderdeel van het programma Panorama. Prinses Diana was net gescheiden van prins Charles en vertelde uitgebreid over het mislukte huwelijk en het gebrek aan steun van de Royal Family. Het leverde een aantal spraakmakende en nog altijd iconische uitspraken op, waaronder “We waren met drie mensen in het huwelijk, dus het was een beetje druk”.

Valse informatie

Vorig jaar werd er onafhankelijk onderzoek naar het interview uitgevoerd. Daaruit bleek dat de BBC heeft verzwegen dat het interview tot stand is gekomen door valse informatie te verstrekken. Interviewer Martin Bashir heeft onder andere vervalste bankdocumenten naar buiten gebracht om het te laten lijken als Patrick Jephson grote bedragen ontving op een geheime bankrekening. Charles Spencer, Diana’s broer, kreeg die informatie onder ogen en bracht zijn zus daardoor in contact met Bashir. Door de acties en leugens van Bashir kreeg de prinses dus het gevoel dat zelfs haar privésecretaris tegen haar was. Het was de druppel die de emmer deed overlopen en ze zei ‘ja’ op het verzoek voor wat een heel controversieel interview zou worden.

Schadevergoeding en excuses

De BBC heeft dus nooit naar buiten gebracht dat het interview met Diana niet helemaal eerlijk tot stand is gekomen. Toen het vorig jaar uit onderzoek naar voren kwam, werd er een zaak gestart. Daarin heeft Jephson nu gelijk gekregen. De BBC moet hem een schadevergoeding betalen en heeft excuses aangeboden. Ook is toegegeven dat de situatie “ernstige schade” aan Jephson heeft berokkend. “Na meer dan 25 jaar heeft deze pijnlijke ervaring eindelijk een conclusie”, aldus een opgeluchte Jephson. Hij zal een deel van de schadevergoeding aan een goed doel schenken.

Bron: The Guardian, Blauw Bloed, NU.nl | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws