Gorgeous in grey: klopt het dat kopzorgen tot grijze haren leiden?

Geen wonder dat zoveel royals voor grijs gaan!

Je kunt er bijna niet aan ontsnappen: naarmate je ouder wordt zul je toch steeds vaker grijze haren van je hoofdkussen kunnen plukken. Er is je dan vast wel eens verteld dat dat komt omdat je je te veel zorgen maakt – maar is dat nu echt waar? Kan stress zorgen voor grijze haren?

Leeftijd en genen

Het verschilt natuurlijk per persoon, maar over het algemeen geldt dat de meesten in hun dertiger jaren wel grijze haren tegenkomen in hun dos. En vaak is het ook wel een beetje genetisch bepaald. Als je ouders beiden vroeg grijs werden, is de kans groot dat jij ook op jongere leeftijd al wat grijze haren tegenkomt. Maar daarnaast kunnen ook andere factoren een rol spelen, en inderdaad, dat zou stress ook kunnen zijn.

Grijs haar door stress

Je kunt door stress grijze haren krijgen, zo stelden Braziliaanse en Amerikaanse onderzoekers. Zij ontdekten dat stresshormonen invloed hebben op melanocyten. We horen je al denken: wat is dat precies? Dat zijn stamcellen in de haarwortels die melanine aanmaken. Dat zijn weer kleurpigmenten die je haarkleur bepalen. Heb je veel stress? Dan kunnen je stresshormonen een negatieve invloed hebben op de melanocyten. Dit zorgt er weer voor dat er minder pigmenten worden aangemaakt en dus dat je grijze haren kunt krijgen. Geen wonder dus dat zoveel royals stijlvol grijs door het leven gaan – van de grijze lokken van de Spaanse Letizia tot het bekende lichtgrijze kapsel van Elizabeth. Als staatshoofd heb je immers genoeg aan je hoofd om je druk om te maken!

grijze haren
Stijlvol met grijze lokken on full display: Letizia heeft haar grijzende coupe omarmd. (Beeld: Brunopress)

Andere nadelen

Stress heeft overigens ook nog op een andere manier invloed op je haar. Zo kan stress er ook nog eens voor zorgen dat je meer haaruitval ervaart. Heeft weer te maken met het stofje cortisol, dat wordt aangemaakt als je stress ervaart. Het is dus belangrijk (niet alleen voor je looks, maar ook voor je mentale gezondheid) om stress de kop in te drukken als dat kan. En krijg je wel grijze haren? Dan zijn er genoeg kapsels die prachtig staan!

Bron: Tips & Weetjes | Beeld: Pexels

 

Laatste nieuws