Jada Pinkett Smith openhartig over haarverlies: ‘Alopecia en ik gaan vrienden worden’

De actrice kampt al sinds 2018 met alopecia.

Jada Pinkett Smith schitterde afgelopen nacht tijdens de Oscars in een prachtige smaragdgroene japon van Jean Paul Gaultier. Het was echter niet haar jurk die de aandacht trok, maar haar man Will Smith. Will sloeg komiek Chris Rock hard in zijn gezicht nadat hij een grap maakte over het gemillimeterde kapsel van Jada. Een gevoelig onderwerp, aangezien de actrice kampt met alopecia. 

Oscar-drama

Je kunt er vandaag niet omheen: de Oscars. Waar het prestigieuze filmevent de afgelopen jaren moeite had met kijkers trekken, zorgde acteur Will Smith dit jaar eigenhandig voor voldoende drama. Hoe dat precies zit? Een korte recap: komiek Chris Rock maakte een grap over het gemillimeterde kapsel van Jada Pinkett Smith, de vrouw van Will. Hij grapte dat hij benieuwd was naar het vervolg van de film G.I. Jane (een film waarin de hoofdrolspeelster gemillimeterd haar heeft). Hoewel Will in eerste instantie nog kon lachen om de grap, stond het gezicht van Jada op onweer. De actrice leidt namelijk aan alopecia, een aandoening waarbij iemands haar plotseling uitvalt.

Niet veel later stormde Will het podium op en sloeg hij een nietsvermoedende Chris Rock stevig in zijn gezicht. Eenmaal terug op zijn stoel schreeuwde hij meermaals dat de komiek het niet in zijn ‘verdomde’ hoofd moest halen nog eens over zijn vrouw te praten.

Acceptatie

De discussie over hoe ver komedie mag gaan en de vraag of de klap terecht was of niet, laten we voor nu graag achterwege. Dat het kapsel van Jada een gevoelig onderwerp is, moge duidelijk wezen. De actrice kampt al sinds 2018 met alopecia. Wat begon met hier en daar wat haarverlies resulteerde al snel in veel kale plekken. Eind 2021 besloot Jada de knoop door te hakken en helemaal kaal te gaan, zo liet ze destijds in een openhartige video op Instagram weten.

Wie de video vluchtig bekijkt, zal de belangrijke boodschap erin misschien missen, maar het korte fragment is wel degelijk empowering. Zo laat ze lachend een deel van haar hoofd zien waar geen haar meer groeit. “Op dit moment kan ik alleen maar lachen”, begint Jada haar video terwijl ze haar hoofd betast. “Zoals jullie allemaal weten struggle ik met alopecia en opeens op een dag… kijk naar deze lijn. Moet je zien!” De actrice vervolgt dat het van de een op andere dag op haar hoofdhuid verscheen. “Dit gaat wat lastiger worden om te verbergen, dus ik dacht, ik deel het gewoon, zodat jullie er geen vragen over gaan stellen.”

Het lijkt erop dat Jada niet bij de pakken neerzit en er het beste van maakt. Ze grapt er zelfs over. “But you know, mama gaat er wat strassteentjes op doen. Ik ga een kroontje voor mezelf maken. Dat is wat mama gaat doen.” Ook de omschrijving van haar Instagrampost maakt duidelijk dat ze haar alopecia volledig probeert te accepteren. “Ik en deze alopecia gaan vrienden worden… punt!”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Jada Pinkett Smith (@jadapinkettsmith)

Alopecia bij (zwarte) vrouwen

Jada kampt alweer verscheidene jaren met alopecia, officieel alopecia areata. Bij deze haaraandoening worden personen plotseling gedeeltelijk kaal, waarbij vooral de haren op het hoofd uitvallen, maar ook de wimpers en wenkbrauwen kunnen aangetast worden. In 2018 sprak Jada hier voor het eerst over tijdens een aflevering van Red Table Talk.

Alopecia is een auto-immuunziekte die iedereen kan treffen. Wel is het zo dat het veel vaker voorkomt bij zwarte vrouwen. Zo vertelt dermatoloog Crystal Aguh, die zich specialiseert in haarverlies, dat bijna 50 procent van de zwarte vrouwen een vorm van haarverlies ervaart. We kunnen daarom alleen maar hopen dat Jada’s openheid een positief effect heeft op vrouwen die ook met alopecia of ander haarverlies kampen.

Bron: Elegance, Instagram @jadapinkettsmith | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws