Een jaar na het overlijden van prins Philip: zo draagt de Queen haar liefde altijd bij zich

De Queen laat wel zien dat ze nooit helemaal alleen is.

Op 9 april is het precies één jaar geleden dat prins Philip, de Duke of Edinburgh, overleed. Queen Elizabeth – expert op het gebied van royal symbolisme –draagt haar wijlen echtgenoot op verschillende manieren nog altijd zichtbaar bij zich. 

Groot gemis

Het overlijden van prins Philip kwam misschien niet als een verrassing: de hertog kwakkelde al jaren met zijn gezondheid, tikte bijna de 100 aan en had al een lange ziekenhuisopname en een aantal operaties achter de rug. Toch was het natuurlijk een bijzonder droevige gebeurtenis voor de Queen, die al sinds haar dertiende (!) een oogje op hem had en uiteindelijk meer dan 73 jaar met Philip getrouwd was. Ook de kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen van Elizabeth en Philip spraken hun grote verdriet uit na het heengaan van de prins.

Geen verschijning zonder Philip

Prins Philip stond die 73 jaar lang – vrij letterlijk – altijd aan de zijde of achter de Queen. Ook nu draagt de koningin haar echtgenoot nog altijd een beetje bij zich. Door een sentimenteel juweel, een praktisch accessoire: Her Majesty is natuurlijk een expert op het gebied van koninklijke symbolen en maakt er goed gebruik van.

Broches

Broches, een koninklijk accessoire bij uitstek, gebruikt de Queen ’t vaakst om te laten zien dat haar gedachten nog altijd bij haar grote liefde zijn. Zo droeg ze op de begrafenis van prins Philip misschien wel de meest romantische broche uit haar riante collectie, eentje die haar oma, Queen Mary, als huwelijkscadeau kreeg. Elizabeth speldde hem op tijdens meerdere bruiloften, waaronder die van prins Harry en Meghan Markle.

Tijdens haar videoverschijning op de klimaatconferentie in Schotland afgelopen najaar, droeg H.M. een vlinderbroche. Die kreeg ze cadeau ter gelegenheid van haar huwelijk met prins Philip, dus wederom hebben we een duidelijke verwijzing. Bovendien zat de Queen naast een foto van prins Philip met vlinders om zich heen, zodat haar wijlen echtgenoot nog altijd in beeld was.

De Queen met haar vlinderbroche, een huwelijksgeschenk. Beeld: BrunoPress

Tijdens haar traditionele kerstspeech was er wederom een foto van prins Philip te zien. In de toespraak maakte Queen Elizabeth een bijzonder persoonlijke opmerking over hoe ze haar echtgenoot miste. En natuurlijk was er weer een veelzeggende broche: dit blauwe exemplaar droeg Elizabeth op de foto’s van haar huwelijksreis.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door The Royal Family (@theroyalfamily)

Andere accessoires

In februari 2022 vierde de Queen dat ze zeventig jaar op de troon zit. Een waanzinnige mijlpaal die ze helaas ook zonder Philip moest vieren. Al was hij er zeker in gedachten, én in accessoires, bij.

Queen Elizabeth bij haar 70-jarig troonsjubileum. Beeld: BrunoPress

De wandelstok waarbij Elizabeth steun vond, is namelijk een exemplaar van haar wijlen man. En de broches zijn wederom een huwelijksgeschenk (het moge duidelijk zijn, bij de royals kom je niet met een envelopje aanzetten).

Ook tijdens de herdenkingsdienst voor prins Philip op 29 maart 2022, was er veel oog voor detail.

Beeld: BrunoPress

Zo droeg Queen Elizabeth de kleur donkergroen, de ‘huiskleur’ van de hertog van Edinburgh. En een broche mocht natuurlijk niet ontbreken: een geelgouden met robijnen en diamanten versierde scarabee-broche, die ze in 1966 van prins Philip cadeau kreeg. In haar handtas had de Queen naar verluidt een foto van haarzelf en Philip en een witte zakdoek die aan haar man had toebehoord en die hij vaak in zijn borstzak heeft gedragen. De bloemen die tijdens de herdenkingsdienst waren te zien, waren dezelfde soort ruikers als die Elizabeth jaren geleden in haar trouwboeket had.

In kleine kring

Naar verwachting zal de Queen met haar familie vandaag in privékringen stilstaan bij het overlijden van de prins. De datum, 9 april, is nu een heel dubbele voor de Royal Family. Het is namelijk ook de trouwdag van prins Charles en hertogin Camilla, die dit jaar hun zeventiende huwelijksjubileum vieren.

Bron: Tatler, Marie Claire UK, PureWow | Beeld: BrunoPress

 

Laatste nieuws