Is prins Harry’s bezoek aan Den Haag wel zo veilig?

Een ex-koninklijke bodyguard heeft weinig goeds te zeggen over de veiligheid van hertog tijdens zijn Haagse bezoekje.

De Invictus Games die dit jaar in Den Haag plaatsvinden? Leuk. Dat prins Harry daarvoor naar ons kikkerlandje afreist? Enig. Maar de veiligheid van de hertog van Sussex? Daarmee is het helemaal zo goed niet gesteld, zo deelt een ex-royal bodyguard. 

De Invictus Games in ons eigen Den Haag

Prins Harry heeft er zin in, in zijn geliefde Invictus Games. Hij heeft z’n oranje hoed, oranje zonnebril en bescheiden Nederlandse vocabulaire al afgestoft – zijn ‘goedemiddag’ behoeft nog enige oefening, maar dat ter zijde.

Nadat de spelen in 2018 in Sydney plaatsvonden, is de eer aan onze eigen hofstad. Iets later dan gepland – we all know why – zal Den Haag vanaf 16 april tot en met 22 april het decor zijn van de Invictus Games. En Harry, aan wie de spelen echt aan het hart liggen, zal naar verluidt in de komende dagen al naar ons bescheiden landje vliegen. Nogmaals: leuk. Maar veilig? Daarover heeft een ex-koninklijke bodyguard nog wel het een en ander te zeggen.

‘Veiliger in het Verenigd Koninkrijk’

Een voormalig politieagent-agent, inspecteur Ken Wharfe, die prins Harry en zijn moeder Diana vroeger bewaakte, beweert ‘verbijsterd’ te zijn door het besluit Harry. De hertog heeft de memorial van zijn grootvader prins Philip overgeslagen vanwege beveiligingsproblemen, maar reist komende week wel af naar Nederland. Een keuze die Wharfe niet helemaal begrijpt. Een kwestie van veiligheid, want, zo stelt Wharfe, de hertog zou namelijk veiliger zijn geweest als hij naar de dienst van prins Philip zou gaan in plaats van naar de Invictus Games.

Zelf zou Harry hebben gezegd dat Nederland veiliger zou zijn dan zijn homeland Groot-Brittannië, maar dit verwarde Wharfe, zo vertelt hij aan Daily Mail. De ex-koninklijke politieofficier beweert namelijk het tegenovergestelde. “Hij zou dan met zijn broer of vader naar de herdenkingsdienst zijn gegaan en beveiliging hebben gekregen. Het is niet zo dat hij dan op zijn fiets bij Westminster Abbey zou arriveren.”

Wharfe erkent dat de Nederlandse politie heus wel hun best zal doen, maar dat dit waarschijnlijk onderdoet aan de veiligheidsmaatregelen in het Verenigd Koninkrijk. “De Nederlandse politie zal hun eigen veiligheidsbeoordelingen doen en contact onderhouden met Harry’s particuliere beveiliging. Maar naar mijn mening is het een groter risico om naar Nederland te gaan om een goed doel met een militaire link te steunen, dan naar Londen te komen.”

Maar we weten allemaal, de spelen liggen Harry aan het hart. We kunnen ons dan ook niet voorstellen dat hij zich snel zou laten tegenhouden om bij het sportevent aanwezig te zijn.

Bron: Daily Mail | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws