Dit gaat allemaal schuil achter de naam van de Queen

Welke namen en titels heeft Queen Elizabeth nog meer?

Royal namen: het is er altijd meer dan één en er zit altijd een betekenis achter. Zo ook bij de naam van Queen Elizabeth. Wat is haar volledige naam, en wat betekenen ze?

Drie namen

Koningin Elizabeth kreeg bij haar geboorte op 21 april 1926 de naam Elizabeth Alexandra Mary. Haar eerste naam ‘Elizabeth’ komt van haar moeder, die ook Elizabeth heette. Als de oudste dochter werd ze koningin nadat haar vader overleed. Haar moeder stond op dat bekend ook nog bekend als Queen Elizabeth, maar liet zich ‘Queen Mother’ noemen om zo verwarring te voorkomen.

Haar tweede naam heeft ze te danken aan haar overgrootmoeder, prinses Alexandra van Denemarken. En de naam Mary komt van haar oma, de moeder van haar vader, Mary van Teck. Maar het is ook mogelijk dat Mary een verwijzing is naar koningin Mary I of koningin Mary II.

Originele naam

En mocht je gedacht hebben dat drie namen toch wel genoeg is voor een koningin? Think again. De officiële titel van Queen Elizabeth is: Elizabeth II, bij de gratie Gods, van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland en van haar andere rijken en gebieden Koningin, Hoofd van het Gemenebest, Verdedigster van het Geloof. Een hele mond vol!

Elizabeth
Beeld: Brunopress

Andere titels

Daarnaast draagt Elizabeth in andere landen nóg weer een andere titel. Zo staat ze in Canada bekend als ‘Moeder van Alle Mensen’, in Fiji als ‘Paramount Chief’ en bij de Maori in Nieuw-Zeeland als ‘De Witte Reiger’. Dit zijn slechts een paar namen van hoe de Queen wereldwijd wordt aangesproken. Overigens zijn bovengenoemde namen nog niet eens de opmerkelijkste, want H.M. staat ook bekend als de hertog van Lancaster en de hertog van Normandië. En nee, daar maakte we geen spelfout. In plaats van hertogin, wordt de Queen namelijk hertog genoemd en dat heeft alles met wijlen koningin Victoria te maken. Victoria begon destijds de titel hertog van Lancaster te gebruiken, omdat ze vond dat de titel hertogin verwees naar de echtgenote van een hertog, in tegenstelling tot de houder van een koninklijk hertogdom. Aha!

Bron: My London | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws