Terugblik: de eerste Koninginnedag van Máxima

Twintig jaar geleden was Máxima voor het eerst bij de belangrijkste dag uit de royal agenda aanwezig.

Haar geplande allereerste Koninginnedag zag Máxima als kersverse verloofde van prins Willem-Alexander in het water vallen. Des te meer voorbereidingstijd voor haar debuut tijdens de grote dag. We blikken terug naar twintig jaar geleden!

Koninginnedag 2002

Twee decennia geleden was prinses Máxima voor het eerst aanwezig bij Koninginnedag. Eigenlijk had ze in 2001, nog als verloofde van de kroonprins, haar debuut mogen maken in Hoogeveen en Meppel. De MKZ-epidemie gooide echter roet in het eten, en het koninklijk bezoek werd een jaar uitgesteld. Op 30 april 2002, een paar maandjes na de spectaculaire royal wedding, kon de prinses de feestdag dan ein-de-lijk zelf meemaken. Ze is dat jaar niet de enige die voor het eerst meegaat: ook een zwangere prinses Laurentien maakt voor de allereerste keer deel uit van het royal gezelschap.

In het geel

In een throwback video van RTV Drenthe is de eerste Koninginnedag van Máxima goed te zien. De toekomstige koningin valt op in een geel, Jackie Kennedy-achtig ensemble, gemaakt door een couturier die ook anno 2022 nog een groot favoriet van Máx is: Edouard Vermeulen van Natan.

Van Modekoningin Máxima leren we dat ook de hoed vervaardig werd door een nog altijd bekende naam uit Brussel: Fabienne Delvigne. Er is veel veranderd de afgelopen twintig jaar, maar die outfitkeuze niet. De combinatie Vermeulen en Delvigne is inmiddels zo ongeveer het standaard uniform voor Koninginnedag/Koningsdag geworden.

‘Niet op de voorgrond’

Die eerste Koninginnedag voor Máxima was er een met ‘druilerige weersomstandigheden’, zo schreef Nu destijds. Maar of de altijd stralende Máxima wat glans aan de dag kon geven? “Prinses Máxima leek niet al te veel op de voorgrond te willen treden. Misschien omdat de laatste tijd al zoveel is gebeurd, misschien omdat ze haar nieuwe familie alle aandacht als vanouds gunde”, schreef de online krant erover. Degene die, toen tegen alle verwachtingen in, juist de show stal, was prinses Laurentien. “Ze gaf handen, handen en nog eens handen en ging met diverse Oranjefans op de kiek. Nergens was ze te beroerd voor. En dat werd op prijs gesteld in Meppel en Hoogeveen, dat was te zien.”

Op naar (een hopelijk niet zo druilerige!) Koningsdag!

Bron: RTV Drenthe, Nu.nl, Modekoningin Máxima | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws