Waarom hertogin Kate zich juist in deze jurk liet vereeuwigen op het doek

Het is immers niet het meest tijdloze japonnetje waarin La Middleton poseert.

Bij een koninklijk portret denk je misschien al snel aan een pronkerig doek waarbij een hermelijnen mantel, een reeks ordelinten en militaire onderscheidingen duidelijk in beeld zijn. Prins William en hertogin Kate gooiden het echter over een heel andere boeg toen zij zich onlangs lieten vereeuwigen door schilder Jamie Coreth. Wills poseert strak in het pak, terwijl Kate voor een glimmende jurk koos die eerder haar beste outfit ooit is genoemd. De meningen waren erover verdeeld. Waarom zou de Duchess voor dit exemplaar hebben gekozen?

The Vampire’s Wife

Op de allereerste gezamenlijke portretschildering van de hertog en hertogin van Cambridge, schittert Kate in een japon van The Vampire’s Wife (à 1850 euro). De glitterjurk droeg ze voor het eerst bij een bezoek aan Dublin in 2020 en maakt nu zijn – onverwachte – comeback op het canvas.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Jamie Coreth (@jrcoreth)

Trendy is de jurk zeker, maar juist daardoor waren veel mensen verrast door deze kledingkeuze van Kate. Draag je op een portret dat over 200 jaar misschien nog in het paleis hangt niet beter een minder modegevoelig japonnetje? En is het niet wat te ‘gewoontjes’ voor zoiets groots als een eerste portret samen?

Kate en William tijdens een bezoek aan Ierland in maar 2020. Beeld: BrunoPress

Een stijlvolle, moderne en veilige keuze

Volgens modehistoricus Jonquil O’Reilly gaat Kate hier juist voor een veilige keuze. Met de jurk laat ze zien dat ze een vrouw is van deze tijd, en tegelijkertijd verwacht de expert dat deze outfit ook over een aantal eeuwen (!) niet belachelijk gevonden gaat worden. “Ik denk dat ze gezien wil worden als een modieuze vrouw, dat ze daarom deze jurk en schoenen heeft gekozen. Als je poseert voor het portret dat van je wordt geschilderd, draag je iets dat supermoderne mode is, maar geen heel gekke uitspatting”, legt ze uit aan royal fashion expert Elizabeth Holmes.

Ook zou Kate met deze on trend outfit willen laten zien dat ze staat voor een moderne monarchie (‘een hermelijnen mantel is zó vorige eeuw’) en niet alles meer volgens de traditie hoeft. De schilder zelf, Coreth, liet ook al doorschemeren dat de Cambridges niet al te formeel afgebeeld wilden worden. “Ik wilde dat het beeld de balans tussen hun openbare en privéleven liet zien”, zei hij over het schilderij. De vier woorden waardoor de kunstenaar zich liet leiden, waren ‘ontspannen, benaderbaar, elegant en waardig.’ Tja, probeer daar maar eens een passende outfit bij uit te zoeken. Wat dat betreft lijkt de keuze van Kate ons erg geslaagd. Het totaalplaatje is glamorous, maar niet zo afstandelijk als een portret met ridderordes, tiara’s, mantels and what not zou zijn. Een jurk om de geschiedenisboeken mee in te gaan!

Bron: Elizabeth Holmes, Glamour, Town & Country | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws