Koningin Sonja 85 jaar! Zó zag ze er vroeger uit

Koning Harald was bereid alles op te geven voor de vandaag jarige liefde van zijn leven. Tijd voor een #throwback!

Koningin Sonja van Noorwegen blaast vandaag 85 verjaardagskaarsjes uit. Al meer dan dertig jaar zit ze stevig naast haar Harald op de troon, en je zou bijna vergeten dat het lange tijd onzeker was of Sonja ooit wel koningin kon worden… Een terugblik op haar jonge jaren.

Geheime relatie

Sonja Haraldsen werd geboren op 4 juli 1937 als de dochter van een kledingmaker- en verkoper, Karl Haraldsen, uit Oslo. Zelf volgde ze ook een opleiding tot kleermaakster, voordat ze aan de universiteit Frans, Engels en Kunstgeschiedenis studeerde. In 1959 viel Sonja op een feestje van een gemeenschappelijke vriend als een blok voor kroonprins Harald. Die vreesde dat hij nooit thuis zou kunnen komen met een kleermaakster/studente.

Sonja Haraldsen 1953. Beeld: G. Sjøwall, The Royal Court Photo Archives, via royalcourt.no

De kroonprins had daarin helaas gelijk. Omdat zijn ouders een huwelijk met een ‘burgermeisje‘ met een bescheiden achtergrond niet zagen zitten, hielden Harald en Sonja hun relatie bijna een decennium lang geheim. Als een ware sprookjesprins besloot Harald uiteindelijk zijn ouders voor het blok te zetten: óf hij zou met zijn grote liefde Sonja trouwen, óf hij zou helemaal nooit trouwen, wat ook betekende dat de lijn der troonopvolging met hem zou eindigen. Schoorvoetend werd er toegegeven, en de dochter van de kleermaker werd een kroonprinses.

Royal status

Haar koninklijke status heeft Sonja helemaal omarmd. Ze wist het Noorse volk snel voor zich te winnen, vervulde haar koninklijke plicht door voor een heir and a spare te zorgen en beloont zichzelf regelmatig voor haar harde royal werk door een mooi stukje bling uit de koninklijke kluis te kiezen, dol op gigantische tiara’s als Sonja is.

Ter gelegenheid van koningin Sonja’s 85ste verjaardag deelt het Noorse hof ook een aantal plaatjes uit de fotoalbums van vroeger. Het eerste portret is uit 2016 (dat snoept toch weer zes jaar van je leeftijd af), de tweede foto komt uit 1970 en de kinderfoto werd gemaakt in 1941. Van harte gefeliciteerd, Majesteit!

Bron: Royal Central, People | Beeld: BrunoPress, Royal Court of Norway, The Royal Court Photo Archives

Laatste nieuws