10 burgermeisjes die hun échte prins op het witte paard aan de haak wisten te slaan

Van een simpel rijtjeshuis naar een koninklijk paleis en van casual aan de keukentafel je boterham oppeuzelen naar talloze staatsdiners met luxe zilverwerk.

Elk klein meisje droomt van een wereld vol tiara's en prinsessenjurken. Helaas trouwen de meeste royals 'op stand', maar gelukkig vallen sommige prinsen toch als een blok voor een doodnormaal burgermeisje.

Van een simpel rijtjeshuis naar een koninklijk paleis en van casual aan de keukentafel je boterham oppeuzelen naar talloze staatsdiners met luxe zilverwerk. Het overkwam deze 10 burgermeisjes die op slag verliefd werden op hun prince charming.

Wallis Simpson

De Amerikaanse socialite Wallis trouwde de hertog van Windsor in 1937. Ze groeide op in Baltimore, Maryland, en huwde twee keer eerder voordat ze met haar koning in het huwelijksbootje stapte. Edward was zó verliefd op zijn nieuwe liefje dat hij de Britse troon voor haar opgaf and the rest is history. Het hele verhaal lezen? Klik dan op deze link.

Soraya Esfandiary-Bakhtiary

Ze werd een Iraanse koningin toen ze in 1951 met Shah Mohammad Reza Pahlavi trouwde. Koningin Soraya, de dochter van een Duitse moeder en een vader die lid was van de machtige Bakhtiari-familie in Iran, was de tweede vrouw van de sjah en werd later actrice. Ze speelde in twee films, 'I tre volti' and 'She', na de scheiding van het paar in 1958.

Grace Kelly

De Amerikaanse was niet zomaar een 'burgermeisje', nee, zij had de titel glamourprinses vóór haar huwelijk met de prins van Monaco in 1955 al lang en breed verdiend. Ze werd geboren in Pennsylvania, maakte carrière als actrice in Hollywood en trouwde een prins in Monaco.

Sonja Haraldsen

Het huwelijk had heel wat voeten in aarde omdat Sonja Haraldsen een burgermeisje was en haar schoonvader koning Olav V haar niet zag zitten. Harald en zij hadden in het diepste geheim 9 (!) jaar een relatie voor er schot in de zaak kwam. Harald zei namelijk in 1968 ferm tegen zijn vader dat hij ongetrouwd zou blijven als hij niet met Sonja mocht trouwen. Het zou een einde hebben gemaakt aan de dynastie en aan de Noorse monarchie, omdat Harald de enige troonopvolger was.

Masako Owada

© BrunoPress

Voor ze door haar huwelijk kroonprinses werd, werkte Masako als diplomaat. Ze is heel intelligent, haalde haar bul aan Harvard en spreekt vijf talen. En liep als kroonprinses mentaal stuk op het feit dat ze van het buitengewoon conservatieve hof de afgelopen 26 jaar vrijwel uitsluitend zwijgend achter de troonopvolger diende aan te lopen. Na jarenlang verkering met de kroonprins van Japan en drie huwelijksaanzoeken, zei ze volmondig ja. Masako trouwde in 1993 met prins Naruhito van Japan. Het stel is sinds enkele jaren keizer en keizerin van Japan.

Mary Donaldson

Mary Donaldson was geen groentje toen ze in 2000 kroonprins Frederik van Denemarken leerde kennen. Ze had een succesvolle carrière in marketing en PR. En ze was een assertieve Australische die zich de kaas niet van het brood liet eten. Precies dat assertieve maakte haar entree in de wereld van de royaltywatchers niet ideaal: ze kwam vaak hard en een beetje arrogant over. Er was drie jaar verkering voor nodig om te wennen aan haar nieuwe rol en de spelregels van het hof, maar ze wist uiteindelijk zichzelf briljant te her-pitchen als een soort Sneeuwwitje: net wat gesoigneerder, aanzienlijk minder luidruchtig en vriendelijker. Met als resultaat: een trouwring in 2004.

Mette-Marit Tjessem Høiby

In 1999 kreeg Mette-Marit Tjessem Høiby verkering met kroonprins Haakon van Noorwegen. Hij smoor, zij verliefd, Noorwegen kritisch: ze had al een zoontje en had er – toen ze wat jonger was – leuk op los geleefd. Het leverde een lekker gesloten lichaamshouding en een milde 'rot op-blik' op. Mette-Marit compenseerde haar 'kleurrijke verleden' (lees: ze ging wel eens uit en slikte wel eens een pretpil) door zich te ontpoppen als een nerveuze muis en liet zelfs haar haar donkerder kleuren om maar degelijk te lijken. Zowel zij als zoontje Marius werden echter nadrukkelijk geaccepteerd door de koninklijk familie, wat mevrouw Høiby “een enorme steun” noemde. In 2000 verscheen ze voor het eerst met kroonprins Haakon in het openbaar. In de aanloop naar haar huwelijk waren er nog wel de nodige uitglijders, zoals de te diepe hoed waar alle kroonprinsessen wel eens ingetrapt zijn. Maar sinds haar huwelijk in 2001, en vooral sinds de komst van prinses Ingrid Alexandra, is Mette-Marit enorm gegroeid in haar rol als Noorse Moeder Aarde.

Letizia Ortiz Rocasolano

© BrunoPress

Journalist en nieuwslezeres Letizia Ortiz Rocasolano was aandacht en camera's gewend. En wist als lid van de media precies hoe ze onder de radar moest blijven. Haar verloving met kroonprins Felipe van Spanje in 2003 was dan ook voor vrijwel iedereen een verrassing (er zijn geen foto's uit hun verkeringstijd) maar na de eerste opwinding dimde haar glans een beetje. Het Spaanse hof is niet het gezelligste of het meest dartele, haar schoonvader koning Juan Carlos lustte haar niet én Letizia is een extreme perfectioniste. Het leverde jaren op waarin de kroonprinses nooit een steek liet vallen, maar soms wel als een robot overkwam. Het was toch nog een hele zit tot ze in 2014 eindelijk koningin werd en meer invloed op haar leven kon uitoefenen. Sindsdien komt ze iets beter tot haar recht, maar het afstandelijke is er nog steeds en de leuke felle vrouw die bij haar verloving tegen haar prins zei dat hij haar even moest laten uitpraten, hebben we jammer genoeg nooit meer gezien.

Catherine Middleton

Kate leerde Britse prins William kennen op de universiteit waar ze beiden studeerden. Het was meteen raak en een lange periode van daten brak aan. Ze gingen even uit elkaar om vervolgens weer opnieuw bij elkaar te komen en verloofden zich. Na haar studie werkte ze korte tijd voor de kledinglijn Jigsaw, maar ze besloot later voor het bedrijf van haar ouders te gaan werken. Inmiddels is haar agenda volgepropt met royal gelegenheden en is ze de trotse moeder van drie.

Sofia Kristina Hellqvist

De grootste metamorfose onderging Sofia Hellqvist, die als jonge twintiger bepaald niet verlegen was en als model werkte en in realityshows zat voor ze in 2010 prins Carl Philip van Zweden leerde kennen. Het was een leuke match: zij gaf de zwaar dyslectische prins meer zelfvertrouwen en hij moedigde haar aan meer te doen met haar belangstelling voor charity. In de vier jaar dat ze samenwoonden, ontwikkelde Sofia zich vooral professioneel en probeerde haar mannenblad vibe in te dammen. In 2013 was ze welkom op het huwelijk van haar aanstaande schoonzusje prinses Madeleine en gaf ze zelfverzekerd haar visitekaartje af, wat betreft de toekomstige prinses Sofia. Dat werd ze bij haar eigen huwelijk, in 2015.

Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws