De beste tips om beter te plannen

Ook in het dagelijks leven kan een goede planning een hoop stress voorkomen.

Plannen en organiseren. De ene doet dat zonder enig probleem, de ander heeft er meer moeite mee. Een goede planning geeft je rust in je hoofd. Je weet waar je aan toe bent en waar je je wanneer op voor moet bereiden. Een goede planning is niet alleen op je werk belangrijk, ook in het dagelijks leven kan een goede planning een hoop stress voorkomen. Wat kun je doen om beter te leren plannen? Een aantal tips op een rij.

Beter plannen en organiseren, waarom is dat belangrijk?

Er zijn veel redenen waarom plannen en organiseren belangrijk is. Ten eerste kun je door goed te plannen efficiënter werken, waardoor je een hoop tijd en energie bespaart. Plannen is een vaardigheid die je kunt toepassen op allerlei dingen die je in je leven tegenkomt hierdoor heb je er je hele leven baat bij. Als je goed plant, kun je ook makkelijker beslissingen nemen en plannen omzetten in daden.

Maak een to-do lijst

Een to-do lijst kan je helpen om je gedachten te ordenen en overzicht te krijgen over alle taken die je moet uitvoeren. Ga rustig zitten en neem de tijd om alle dingen die je moet regelen op te schrijven. Als je een lijst met taken hebt geef je aan iedere taak een prioriteit. Voer vervolgens de taken met de hoogste prioriteit als eerste uit. 

Begin je dag met een plan

Als je het gevoel hebt dat je iedere dag weer achter de feiten aanloopt, doe je er goed aan om je dag te beginnen met een nauwkeurige planning. Bedenk wat je allemaal moet doen op een dag en kijk welke dingen de meeste prioriteit hebben. Deze dingen doe je eerst. Kijk welke andere dingen er wel eventjes kunnen wachten. Je kunt ook activiteiten groeperen. Moet je bijvoorbeeld meerdere telefoontjes plegen, zorg dan dat je wat tijd vrijmaakt en pleeg alle telefoontjes achter elkaar door.

Maak een week- of een maandplanning

Als het mogelijk is kun je ook een weekplanning of een maandplanning maken. Daardoor begin je nog gestructureerder en efficiënter aan je week. Daarnaast weet je ruim van tevoren wat er komen gaat, dus kun je je hierop beter voorbereiden. Heb je kinderen, dan kan een maandplanner een uitkomst bieden. Hierop kun je alvast alle activiteiten en belangrijke dagen zoals studiedagen noteren, zodat je deze niet vergeet. Al je andere activiteiten noteer je uiteraard ook, zodat je ze kunt inplannen.

Volg je eigen ritme

Je weet zelf wanneer je het meest productief bent of bepaalde activiteiten het liefst uitvoert. Heb je in de ochtend meer energie dan in de middag, dan is de ochtend waarschijnlijk een beter tijdstip om het huis op te ruimen en schoon te maken dan in de middag. Kun je je ‘s avonds het beste concentreren, reserveer dan deze tijd om je administratie bij te werken.

Zeg ook eens ‘nee’

Soms hebben we het gewoon te druk om alles te kunnen bijbenen. Het is niet erg om ook eens ‘nee’ te zeggen. Kijk welke dingen het belangrijkste zijn en kijk of je andere dingen kunt uitstellen of verzetten naar een ander moment waarop je meer tijd hebt.

Wees consequent

Een goede planning werkt alleen als je jezelf er ook aan houdt. Werk dus gedisciplineerd aan je taken. Loop je vast in je taak en kun je om een bepaalde reden niet verder, ga dan verder met de volgende taak en plan de taak waarin je vastloopt op een ander moment. Zo kun je altijd verder met je planning.

Las pauzes in tussen je taken

Om productief te blijven is het ook belangrijk om pauzes te nemen. Neem tussen je taken of werkzaamheden door elk uur een mini-pauze van 5 minuten. Na een uur neemt je concentratie vaak af. Dankzij een mini-pauze kun je je makkelijker weer focussen op dat waar je mee bezig was. 

Evalueer of je planning realistisch was

Kijk aan het einde van de week of je alle taken die je hebt gepland ook hebt kunnen uitvoeren. Is dit niet het geval, dan was de planning misschien niet realistisch. Neem dit resultaat mee naar de volgende planning die je maakt. Voer eerst de taken uit die je niet hebt kunnen uitvoeren en vul je planning aan met nieuwe taken en kijk of je een lering kunt trekken uit je planning van de week ervoor.

Succes!

Beeld: Pexels

Laatste nieuws