Nieuwe meubels voor in huis? Hier moet je op letten!

Bij een verhuizing komt heel veel kijken. Je moet veel plannen en regelen, maar misschien ook nieuwe spullen kopen. Als je groter gaat wonen bijvoorbeeld, of simpelweg omdat je uitgekeken bent op je huidige interieur. Het is natuurlijk heel erg leuk om op zoek te gaan naar een nieuwe huisraad, maar dit kan ook aardig in de papieren lopen. Vergis je niet in de prijs van de spullen die we hieronder noemen.

Maak een budget voor je inrichting

Natuurlijk kun je nieuwe inrichting zo ‘goedkoop’ of duur maken als je zelf wilt. Maar toch kom je altijd voor onverwachte kosten te staan. Het is daarom handig om vooraf een budget te maken voor hoeveel je ongeveer uit wilt geven. Zo houd je het kostenplaatje in de hand. Gebruik deze handige tool van het Nibud als je van plan bent je inboedel te vervangen.

Banken en andere meubels

Misschien zijn je banken te klein of te groot voor in je nieuwe huis, of inmiddels echt aan vervanging toe. Vooral als je een grote vijfzitter (of meer!) bank van een designmerk wilt, kan dit een flinke investering zijn. Ook andere meubels zoals stoelen, eettafels en kasten kunnen veel geld kosten. Vaak is het zo dat hoe groter het meubel, hoe meer je ervoor moet neerleggen.

Luxaflex

Mooie luxaflex is natuurlijk een blikvanger voor je huis, maar het kan ook een erg dure blikvanger zijn! Dit komt omdat je betaalt per meter, en vaak meerdere meters nodig hebt. Tip: koop luxaflex van stevig en duurzaam materiaal. Dat is misschien bij de aanschaf wat duurder, maar altijd nog goedkoper dan wanneer je binnen een jaar weer iets nieuws moet kopen.

Gordijnen

De kans is groot dat je de gordijnen uit je oude huis niet meer kunt ophangen in je nieuwe huis, omdat ze niet passen. Dat is jammer, want stoffen zijn vrij duur en je betaalt per meter. En je hebt al snel meerdere meters nodig (of zelfs kilometers) om je ramen in huis van gordijnen te voorzien.

Zeker als je hoge plafonds hebt en je de gordijnen tot op de vloer wilt laten hangen, heb je veel meter stof nodig en worden je gordijnen relatief duur. Hopelijk hebben de vertrekkende bewoners van je nieuwe huis net zo’n goede smaak als jij, en kun je hun gordijnen voor een zacht prijsje overnemen!

De vloer

Misschien heeft je nieuwe woning wel geen vloer, of een vloer die het aanzien niet meer waard is. Dan zul je moeten investeren in een nieuwe vloer. Er zijn verschillende soorten vloertypes waar je uit kunt kiezen, zoals laminaat, tapijt, tegels, parket, beton en pvc. Dit materiaal betaal je per vierkante meter en dat loopt al snel in de papieren.

Dus zeker als het om meerdere vloeren in je nieuwe huis gaat kun je duur uit zijn. En als je zelf geen twee rechterhanden hebt, moet je ook nog eens betalen om de vloer te laten leggen. Wist je dat een vaste vloer (vaak) onderdeel uitmaakt van de opstal? Terwijl losse vloeren onderdeel zijn van de inboedelverzekering. Het is daarom verstandig om goed je polisvoorwaarden te controleren. Zodat je bij schade aan je vloer goed zit.

Tuinmeubelen

Heeft je nieuwe huis een tuin? Dan wil je er natuurlijk wel wat tuinmeubelen inzetten om lekker te kunnen zitten en het gezellig te maken. Je hebt keuze uit veel verschillende tuinmeubelen van verschillende materialen. Tuinmeubelen zijn over het algemeen duurzaam en je doet er vrij lang mee. Maar het zijn wel kostbare items.

Een nieuwe tv

Afhankelijk van het formaat en het soort televisie dat je wilt, kan dit een onverwacht dure aankoop zijn. Vooral grote schermen met HD-, 4K- of 8K-kwaliteit kunnen vrij prijzig zijn. Het scherm moet misschien ook nog worden opgehangen en ook voor deze service betaal je. Daarnaast krijg je nog te maken met een maandelijks bedrag voor je tv-abonnement. Ook dit kan – afhankelijk van je wensen en behoeften – aardig oplopen.

Beeld: Pexels

Laatste nieuws