Royal wetset: hoe de Oranjes koninklijk cruisen

De Groene Draeck blijft een pijnpunt, maar is eigenlijk een heel bescheiden sloepje.

Wat is nu eens een leuke afwisseling van het leven ten paleize? Een beetje cruisen, natuurlijk. En dat doen royals allemaal op hun eigen manier. Enne, hoeveel er ook om te doen is, de royal vloot van de Oranjes is vrij bescheiden.

Rule Britannia…

Waar BoJo graag nog 291 miljoen euro in het budget vrij wilde maken voor een opvolger van koninklijk scheepje de Britannia, zagen de Britse royals dit zélf niet zitten. Zij waren veel te gehecht aan hun Royal Yacht, waarmee ze tussen 1954 en 1997 de nodige zeemijlen én herinneringen maakten.

royal cruise
Elizabeth, Charles, Edward, Anne, Andrew en Philip aan boord van de Britannia in 1969. (Beeld: BrunoPress)

Scandinavisch sejle

De noorderlingen lusten er ook pap van qua zeilen. Zo is Deense koningin Margrethe bijzonder gehecht aan haar 78 meter lange jacht, de Dannebrog. De monarch gebruikt het jacht bijzonder veel en wordt daar op haar wenken bediend door een crew van maar liefst 55 goed opgeleide zeelui slash hofhouding.

Ook de Noren hebben een flink schip tot hun beschikking: de Norge uit 1947. Dit 82 meter lange bootje is eigenlijk een veredeld oorlogsschip, waar koning Harald en koningin Sonja in de zomermaanden regelmatig uitstapjes mee maken.

Varen op olie

Ook in de oliestaten is men niet vies van een goed jacht of twee. De 162 meter lange Dubai is het het grootste royal jacht ter wereld, en behoort toe aan Dubai’s sjeik Mohammed bin Rasheid Al Maktoum. Die 162 meters aan schoon schip vragen nogal wat onderhoud, en daarom heeft deze boot z’n eigen ‘supportschip’: de Dubai Shadow. Hier verblijft de crew die off the clock is en worden extra voorraden opgeslagen.

Saoedi-Arabische kroonprins Mohammed bin Salman gaat er bovendien vandoor met de titel voor meest luxueuze royal jacht. De 132 meter lange Serene heeft zeven dekken, meerdere indoor zwembaden, twee helidekken (mochten je gasten zeker willen zijn van een parkeerplaats voor de chopper), een klimwand, spa en onderzeeër.

Nuchtere Oranjes

In vergelijking daarmee valt die Wajer 55 speedboot van Willem-Alexander dan toch mee. Die kocht hij zelf à 2 miljoen euro, en doopte hij de ‘Alma’, naar de eerste letters van zijn naam en die van zijn vrouw. Deze Alma meet 16 meter, heeft vier slaapplekken, een keukentje en is technisch tiptop in orde, weten we. Met die vier slaapplekken vragen we ons dan toch af wie van de vijf koninklijke gezinsleden bij een overnachting op het koninklijk luchtbed plaats moet nemen.

royal cruise
Alle Trix aan dek! (Beeld: BrunoPress)

De Groene Draeck, die prinses Beatrix destijds kreeg voor haar achttiende verjaardag, is ook een bescheiden sloepje in vergelijking met de Britannia, Dannebrog, Dubai en Serene. De kosten blijven echter wel een dingetje. De begrote onderhoudskosten van deze Lemsteraak voor de jaren 2021-2025 bedroegen namelijk 425.000 euro, op rekening van Defensie (lees: de belastingbetaler). Dat was onvoldoende voor de grote renovatie van de boot. Prinses Beatrix zegde uiteindelijk toe de renovatiekosten die boven het vijfjarenbudget uitkwamen zelf te zullen dragen, wat gezien het gemor getuigt van voortschrijdend inzicht. Al zou het haar sieren om gewoon helemaal op eigen kosten te gaan spelevaren: andere Nederlanders betalen tenslotte ook hun vakanties zelf.

Dit artikel is afkomstig uit de nieuwe Beau Monde. Meer weten over koninklijke scheepjes, benieuwd naar een groot interview met Yolanthe, of nieuwsgierig naar de leukste filmlocaties waar je zélf kunt overnachten? De nieuwste Beau Monde ligt nu in de winkels!

Bron: Beau Monde nr. 08 2022 | Tekst: Ella Vermeulen | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws