Dineren als in Downton Abbey: zó volg je de etiquette

Beau Monde volgde etiquettelessen om te leren dineren als een Lady.

Maak nóóit gebruik van je rugleuning. Denk aan BMW’s. Lepel de soep van je af, niet naar je toe – het zijn zomaar wat richtlijnen die we leerden toen we een heuse etiquetteles volgden.

Believe us, als je niet dagelijks een butler naast je hebt staan met zes verschillende gangen die je met zes verschillende soorten vorken moeten nuttigen terwijl je een uiterst beleefde conversatie gaande moet houden, is het best even oefenen…

Dineren als in ‘Downton Abbey’

Waar beter de do’s & dont’s van de Britse high society onder de knie leren krijgen dan op het Engelse platteland? Beau Monde volgde etiquettelessen in het chique landhuis Belchamp Hall, waar in de nieuwste Downton Abbey-film A New Era de bruiloft van Tom en Lucy is opgenomen. Een setting waardoor je vanzelf al iets rechter in je stoel gaat zitten.

Belchamp Hall. Beeld: James Gifford, Mead Photography

De les werd gegeven door Philip Sykes van de British School of Excellence, die onder andere samenwerkte met prins Charles en ook enkele buitenlandse royals de kunst van de etiquette bijbracht. Kijk aan, hij zal wel weten hoe het heurt.

Philip Sykes, de etiquette-expert die ons een deftig vorkje leert meeprikken. Beeld: James Gifford, Mead Photography

We zullen niet snel uitgenodigd worden voor een chic dinertje met de Britse adel, maar je kunt maar beter goed voorbereid zijn. Al is het maar om ooit een figurantenrolletje in Downton Abbey te scoren.

Stap 1: Gaan zitten en blijven zitten

First things first, hoe neem je plaats op je stoel? Dáár beginnen de regels al. Je moet altijd vanaf links gaan zitten, terwijl je voorzichtig je rok of jurk gladstrijkt. Je stoel verlaten doe je vanaf de rechterkant. Volgens de etiquette moet je zo recht mogelijk blijven zitten en geen gebruik maken van de rugleuning. Er moet ongeveer een vuistafstand tussen jouw rug en de rugleuning zitten, leert Sykes ons. Je servet leg je vervolgens op je schoot.

Stap 2: Ken je bestek

De eerste gang komt eraan. Je schept zelf op van de schaal die de lakei je voorhoudt. Dan is het tijd om te laten zien dat je weet hoe je een vork vasthoudt. Wat zijn de regels rondom het bestek?

  • Werk van buitenaf naar binnen. Het uiterste bestek is bedoeld voor de eerste gang, het bestek direct naast je bord voor het dessert. Oké, zover waren we nog wel gekomen.
  • Is de eerste gang soep? Soep lepel je van je af, niet naar je toe. Dat voorkomt geknoei op je mooie jurk of op het peperdure tafelkleed van je gastvrouw/heer. Je stopt nooit ofte nimmer de hele lepel in je mond, alleen het randje.
Beeld: James Gifford – Mead Photography
  • Houd de BMW-regel aan om verwarring te voorkomen. Dat staat niet voor de ongetwijfeld omvangrijke bolides van je mede-eters, maar voor Bread Meal Wine. Links van je staat het brood, in het midden staat je maaltijd, en aan je rechterhand staan je wijnglazen. Zet je glas nooit links, dan kan er verwarring ontstaan over van wie welk glas is.
Beeld: James Gifford – Mead Photography
  • Van al het eten moet je met je handen afblijven, behalve van het boord. Brood moet je niet snijden, maar juist altijd breken.
  • Even pauzeren? Kruis je mes en vork, zorg ervoor dat de tanden van de vork naar beneden liggen. Uitgegeten? Leg dan je bestek op half zes, met de tanden van je vork naar boven gericht.
Beeld: James Gifford – Mead Photography

Stap 3: Help, ik lust het niet

De etiquette is simpel: het eten dat je geserveerd krijgt móet je heerlijk vinden. Blaas nooit om eten af te laten koelen, dat wordt gezien als zeer onbeleefd. Voeg ook zeker geen zout toe aan je eten voordat je het hebt geproefd – daarmee zou je meteen laten zien dat je de kookkunsten van de kok niet vertrouwd. Als je al zout toevoegt, doe dit dan zo discreet mogelijk. Lust je het eten écht niet? Dan raadt de etiquette je aan om, jawel, een leugentje om bestwil te vertellen. “Ik heb zo’n grote lunch op,”, “Met deze warmte heb ik wat minder eetlust” bijvoorbeeld.

Stap 4: Converseren

Terwijl je al deze regels in je achterhoofd houdt, is het ook nog de bedoeling dat je een gezellig gesprek voert met de mensen om je heen. Draai alleen je hoofd naar degene met wie je praat, niet je schouders. Daarmee zou je iemand de rug kunnen toekeren, en dat is uiteraard niet comme il faut. Stel jezelf altijd voor als je iemand niet kent. Houd de gespreksonderwerpen luchtig. Je spreekt over hobby’s, vakanties, muziek, toneel, sport, en niet over politiek, geld of religie.

Je smartphone? Die blijft buiten zicht. Een telefoon gebruiken aan tafel is not done, ook niet als je gewoon wat foto’s wilt laten zien. Aanwezig zijn en goed luisteren is heel belangrijk, benadrukt onze etiquetteleraar.

Wij zijn er klaar voor, onze eerste diner als een echte Lady. Nog eens kijken hoe de Crawleys het doen? De nieuwste film Downton Abbey: A New Era is nu verkrijgbaar op DVD en Blu-Ray!

Beeld: BrunoPress (Downton Abbey); James Gifford – Mead Photography

Laatste nieuws