Voor de toekomst: wordt Kate Queen of Queen consort?

En hoe ziet haar takenpakket er dan uit?

Hoewel er net een troonswisseling is geweest bij de royal family, kijken wij al stilletjes naar de toekomst. Ooit komt prins William daar te zitten, met Kate Middleton aan zijn zijde. Maar hoe noemen we haar tegen die tijd dan? 

Prinses Kate

Doordat Charles koning werd, schoof de titel prins van Wales weer een generatie door. Voor prins William veranderde er qua naam niet zoveel, maar Kate gaat voortaan door het leven als prinses in plaats van hertogin. Maar wat voor titel krijgt ze als prins William eenmaal op de troon komt?

Camilla wordt nu Queen Consort genoemd. Dit verwijst naar een koningin die getrouwd is met een koning, in plaats van een koningin die de troon heeft geërfd zoals koningin Elizabeth deed. Elizabeth’s echtgenoot, prins Phillip, werd gestileerd als gemaal van de koningin. Ondanks de titel, zal Camilla in de volksmond bekend staan als koningin Camilla. En de kans is groot dat dit ook met Kate zal gebeuren als William de troon bestijgt. Officieel wordt ze Catherine, Queen-Consort, maar eerlijk is eerlijk, Kate wordt nu al weleens Queen Catherine genoemd.

Andere functie

Naast deze titel, krijgt ze er ook een ander takenpakket bij. Over het algemeen zal Kate als gemalin van de koning, haar man ondersteunen bij zijn taken als koning, het bijwonen van royal engagements en het maken van buitenlandse bezoeken. Daarnaast zal ze ook dienen als beschermvrouwe van goede doelen en liefdadigheidsorganisaties.

Queen Mother

Naast koningin-gemalin is er ook nog de titel van Queen Mother: een titel die de moeder van koningin Elizabeth, droeg na het overlijden van haar man, koning George VI. Ze had overigens bewust gekozen voor die titel, omdat mensen haar anders zouden verwarren met haar dochter, die dezelfde naam heeft.

De voormalige Queen Mother, koningin Elizabeth. Bron: BrunoPress

Volgens Marlene Koenig, royal expert, bestaat er een kans dat Kate deze titel ook krijgt als zij haar man overleeft. “Als prins George koning is, kan ze ervoor kiezen om te aangesproken als HM Queen Catherine, de koningin-moeder”, legt Koenig uit.

Bron: Town and Country, People | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws