Oranjes in Zweden: tiara’s, ABBA en een glansrol voor Estelle

Tijdens het staatsbanket pakken we uit met tiara's, Taminiau en...knäckebröd!

De eerste – en meest glamorous – dag van het staatsbezoek aan Zweden zit erop. Koning Willem-Alexander werd herenigd met zijn petekind, prees ABBA en dineerde met knäckebröd (ja, echt). Maar alle ogen waren natuurlijk gericht op de royal ladies en hun blingbling.

Prinses Estelle

Prinses Estelle, de 10-jarige dochter van kroonprinses Victoria en future queen, werd wat eerder van school geplukt om haar peetoom in Zweden te verwelkomen. Mét minihandtas, want je kunt als prinses niet vroeg genoeg beginnen met het aanleggen van je collectie!

Beeld: BrunoPress

Tiara time

Na een eerste welkom in Stockholm was het tijd voor de Oranjes en de Bernadottes om zich om te kleden voor het staatsbanket, hét glam event van dit driedaagse bezoek. Haar pastelroze nieuwe Natan verruilde koningin Máxima voor een ‘oude bekende’ japon van Taminiau. Die werd drie jaar geleden speciaal vervaardigd voor een staatsbezoek aan India, vandaar de op een sari geïnspireerde look. Maar ook in Zweden doet hij het goed!

Koninginnen Silvia en Máxima. Beeld: BrunoPress

Koningin Máxima draagt het Stuart-diadeem, maar dan zonder de beroemde Stuart-diamant. Veel tiara’s van de Oranjes zijn aanpasbaar. Iets waar de Zwoyals ook wat van kunnen, want prinses Sofia droeg haar o zo veelzijdige Palmette Tiara, waarop ze verschillende edelstenen kan vastzetten. Gisteravond koos de schoondochter van koning Carl Gustaf voor smaragd.

Prinses Sofia. Beeld: BrunoPress

Kroonprinses Victoria was een plaatje in het paars.

Koning Willem-Alexander en kroonprinses Victoria. Beeld: BrunoPress

Nog even over die andere accessoires: de ketting die koning Willem-Alexander draagt, geeft aan dat hij lid is van de Meest Nobele Orde van de Serafijnen. Zelf deelt hij aan zijn ‘ridders’ niet zulke chique kettingen, maar lintjes uit.

Prins Daniel, prins Carl Philip en prinses Sofia dragen een oranje lint omdat ze lid zijn van de Nederlandse Kroonorde. Kroonprinses Victoria mag een blauw exemplaar dragen omdat ze lid is van de prestigieuzere Orde van de Nederlandse Leeuw. Baas boven baas!

Kroonprinses Victoria, prins Daniel, prinses Sofia en prins Carl Philip. Beeld: BrunoPress

Zweedse specialiteiten

Hoewel knäckebröd niet mocht missen tijdens het staatsdiner, stonden er ook Zweedse kreeft, mierikswortel en aardappelen op het menu. Koning Willem-Alexander was vooral laaiend enthousiast over ’n andere Zweedse specialiteit: ABBA. De muziek van de band mag niet ontbreken wanneer koning Carl Gustaf volgend jaar zijn vijftig jaar op de troon viert, aldus W.A.: “Misschien mag ik u voor volgend jaar twee andere topnummers voorstellen: Super Trouper en On and On and On.” Weten we ook weer wat er in Paleis Huis ten Bosch door de luidsprekers schalt!

Bron: RTL Nieuws, Vorsten | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws