Exit voor Märtha Louise: prinses legt koninklijke taken neer

In elk geval heeft de prinses haar sjamaan nog

Van praten met engelen tot liefdadigheidswerk uit naam van Det Norske Kongehuset: prinses Märtha Louise draaide er haar hand niet voor om. Alleen dat zij ook haar titel als prinses gebruikte voor haar spirituele escapades? Dat lag bij veel mensen niet lekker. En daardoor rommelde het al een behoorlijke tijd binnen de Noorse paleismuren. Nu is de kogel door de kerk en lijkt het erop dat Märtha Louise kalmaan richting de uitgang beweegt.

Recap

Mocht je het paleisleven van de Noorse royals de afgelopen jaren niet op de voet gevolgd hebben: geen nood. We praten je even bij. In 2019 kondigde prinses Märtha Louise haar relatie aan met haar ’twin flame’ en ‘sjamaan’ Durek Verrett. Volgens critici is de Amerikaan echter niets meer dan een charlatan. Toen de prinses haar titel gebruikte voor een reeks spirituele seminars met manlief, waren de rapen gaar. Ze werd door het hof op de vingers getikt, en sindsdien zorgt de Noorse royal voor een duidelijkere scheiding tussen haar rol binnen de monarchie, en haar rol als spiri-zakenvrouw. Soort van, in elk geval, maar klaarblijkelijk niet genoeg.

Gesprekken

Vorige maand bevestigde kroonprins Haakon namelijk dat er inderdaad gesprekken plaatsvonden over de titel van de omstreden prinses. Zo deelde hij dat hij sjamaan Durek best een leuke vent vindt, maar dat hij ook wel ziet dat de bijzondere opvattingen van de zelfbenoemde guru wat stof doen opwaaien.

Zo verbraken verschillende liefdadigheidsinstellingen al hun banden met prinses Märtha Louise vanwege Dureks voorliefde voor ‘alternatieve geneeswijzen’ – uiteraard via hemzelf verkrijgbaar tegen een fors prijskaartje. Een meerderheid van het Noorse publiek zou ook willen dat de prinses haar titel kwijtraakt.

Kogel door de kerk

Vandaag geeft het Noorse hof eindelijk duidelijkheid over de status van de prinses. “Prinses Märtha Louise wil een duidelijkere scheiding creëren tussen haar eigen activiteiten en haar associatie met het koningshuis. Daarom geeft de prinses haar officiële taken op, en wil zij het koningshuis niet langer vertegenwoordigen”, schrijven zij. Maar de keuze was natuurlijk niet alleen aan Märtha Louise zelf – achter de schermen waren ook koning Harald en koningin Sonja bij de beslissing betrokken.

“De koning heeft besloten dat zij haar titel mag houden, maar dat zij en haar verloofde Durek Verrett de titel niet zullen gebruiken voor hun commerciële activiteiten”, valt er in het statement te lezen. Verder bedanken de senior royals de prinses nog voor haar inzet van de afgelopen jaren. Maar de komende tijd gaan we haar dus niet meer zien bij officiële royal gelegenheden. Zou dit de weg dan ook vrijmaken voor de prinses om definitief naar de Verenigde Staten te vertrekken, zoals zij al langer van plan is? Who knows.

Geen titel voor Durek

Het hof maakte vandaag ook bekend dat Durek wel onderdeel van de koninklijke familie zal worden wanneer hij met Märtha Louise trouwt, maar dat hij geen titel krijgt en de royals ook niet mag vertegenwoordigen. Dat betekent niet dat het sprituele stel helemaal geen stap in het paleis meer mag zetten: “Prinses Märtha Louise en Durek Verrett zullen aanwezig zijn bij belangrijke vieringen binnen de familie, zoals verjaardagen, of bij grote sportevenementen waarbij het traditie is dat de koninklijke familie samen meedoet.”

Reactie

Inmiddels heeft Märtha Louise ook zelf op het nieuws gereageerd. Bij een video op haar koninklijke Instagram-pagina zet zij puntsgewijs uiteen hoe de beslissing tot stand is gekomen. Punt één: “In overleg met Zijne Majesteit de Koning en andere directe familieleden heb ik besloten dat ik op dit moment niet officiële taken as beschermvrouwe voor verschillende organisaties zal voortzetten.” Tja, het is niet alsof ML hierin nog een keuze had met de verschillende organisaties die haar al aan de kant hadden gezet. Afijn.

Punten twee tot en met vijf gaan over de precieze manier waarop het besluit tot stand is gekomen en hoe nu verder. Hierin valt vooral op dat de prinses benadrukt dat er op een ‘liefhebbende en respectvolle manier’ met elkaar is omgegaan. Zo zou het dan toch allemaal kake ok egg zijn daar binnen de paleismuren.

Bron: NU.nl, Beau Monde | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws